Alen Hrbinic - Sonja Schmitz

Dijaspora pjeva – nove generacije domaćih muzičara sa ‘gastarbeiter’ adresom

Muzika BiH Show Time

Davnašnju dijasporu slikovito su predstavljali bauštelci. U današnjoj, međutim, sve je više mladih, školovanih i ambicioznih, koji svoje snove ostvaruju u nekada za Balkance nezamislivom show svijetu.

Ova priča ima stari uvod. Nakon što je Zdravko Čolić, sredinom 1970-ih, eksplodirao kao nova muzička zvijezda, njemačka WEA je ugovorila da za tamošnje tržište, pod imenom Dravko, snimi dva singla. Nije prošlo. Ino karijeru su, na razne načine, otvarali i Divlje jagode, Atomsko sklonište, Parni valjak, ali ni to nije išlo. Možda i bi, samo nije vrijedilo enormnog truda, jer su i ovdje od muzike mogli sasvim lijepo živjeti.

Danas je sve drugačije. Nisu više bauštelci glavni sinonim naše dijaspore. Neke nove generacije, koje su kao djeca u devedesetima završila u bijelom svijetu, danas su školovani i ambiciozni mladi ljudi. Dodamo li im još onu jednako školovanu i ambicioznu mladost što svih ovih godina odlazi trbuhom za kruhom, u dijaspori bi, među ostalim, mogli imati i novu generaciju ”domaćih” muzičkih zvijezda.

O nekim talentiranim djevojkama i momcima iz ovih krajeva, koji se već probijaju na tamošnjim top listama i dospijevaju u radio programe već smo pisali, a sada imamo dvije friške priče.

Sonja Schmitz je Tuzlanka sa njemačkom adresom i upravo je objavila novi singl. Na tragu svjetskih r&b pop trendova, snimila je pjesmu ”Broken”, koju potpisuje sa koautorima Damirom Bečićem i Almirom Ajanovićem, s kojima radi od prošle godine.

Kao Sonja James, pažnju njemačke javnosti skrenula je početkom 2018. godine, kada je objavila parodiju “Medifuck (The Workers Song)“, pjesmu koja govori o načinu na koji se menadžeri ophode prema radnicima, a posebno stereotipnim seksualiziranju žena na radnim mjestima.

Video za pjesmu “Broken“ je radila produkcijska kuća Tempo Digital, koja broj distribuira na svim svjetskim digitalnim servisima.

Alen Hrbinić je Sarajlija sa njemačkom adresom. On pripada klasičnom kantautorskom pop svijetu i nakon prethodnog singla ”Željo u srcu mom”, danas je predstavio novi, ljubavnu baladu ”Stara raja i ti“, za koju je napisao i muziku i tekst, a snimao je u svom studiju u Munchenu.

U old-school maniru, bez blještavila i specijalnih efekata u spotu reditelja Slavka Spionjaka, samo glasom i akustičnom gitarom, Alen nostalgično tematizira romantični odnos i prisjećanje na lijepo vrijeme provedeno sa starom ljubavi.

”Tu su i prijatelji, raja koja se ponovo okupila i, kao nekada, druže se u parku i uz gitare pjevaju o ljubavi. Nadam se da će se publici svidjeti i uskoro dolazim u BiH, gdje ću uraditi televizijsku i radijsku promociju pjesme, jer mislim da se na taj način još bolje može približiti slušaocima”, kaže Alen Hrbinić.

Stara raja i ti… ipak sve više u uspomenama, tamo negdje daleko.