Đelo Jusić

Preminuo Đelo Jusić, slavni dubrovački pop autor

In memoriam Muzika - regija Show Time

Đelo Jusić, jedan od velikana muzičke i umjetničke scene na ovim prostorima, preminuo je danas u svojoj 81. godini.

Čuveni hrvatski kompozitor, gitarista, aranžer, dirigent, mnogima je poznat kao osnivač i voditelj Dubrovačkih trubadura, koji su formirani 1961. godine.

Više od pola stoljeća ubrajaju ga među najznačajnije autore muzičke i umjetničke scene na ovim prostorima i njegova djela izvodile su zvijezde kao što su njegov mlađi brat Ibrica Jusić, Tereza Kesovija, Oliver Dragojević, Frano Lasić, Neda Ukraden, Milo Hrnić i brojni drugi, a među njegova najpoznatija djela ubrajaju se pjesma jugoslavenska predstavnica na Evroviziji 1968. “Jedan dan” (Dubrovački trubaduri), te brojni uspjesi na Splitskom i Zagrebačkom festivalu, kao “Dalmatinski lero”, “Zapjevajmo prijatelji”, “Volim te, budalo mala”, “Zagrljeni”, “La musica di notte”, “Stare ljubavi”, ”Dobro jutro, Margareta”, “Sve se vraća, sve se plaća”, “Prijatelji stari, gdje ste”, “U svakom slučaju te volim”, “Shalom Sara” i brojni drugi.

Oratorij “Srebrenički inferno” komponirao je na tekst pjesnika Džemaludina Latića i djelo u spomen na žrtve genocida u Srebrenici prvi put je izvedeno 2003. godine, na otvaranju Memorijalnog centra Potočari.

Đelo Jusić (lijevo) i Dubrovački trubaduri
Đelo Jusić (lijevo) i Dubrovački trubaduri

1 razmišljanje na “Preminuo Đelo Jusić, slavni dubrovački pop autor

Komentari su zatvoreni.