Novo iz produkcije u BiH, Hrvatskoj i Srbiji – vruće u novembru i decembru

Muzika - regija Muzika BiH Nova ploča Show Time

Novi sarajevski alternativci, istrijanska kantautorica Barbara Munjas za projekt Femme Novelle Vol. 2 i beogradski bend Mece sa najduhovitijim nazivima albuma obilježili su hladnu kasnu jesen.

Poglavlje prvo – izdvojeno sa BH scene

Sarajevo je bogatije za dva nova alternativna rock benda, koji su predstavili svoje prve radove.

Vašoj pažnji preporučujemo Srklet je u srijedu 2. 12. na YouTube kanalu objavio ”Podočnjake”, prvi singl sa predstojećeg debitantskog albuma ”Pola marke za put u vremenskoj mašini”.

Nadahnuti video spot (sjajna ideja sa ogledalom u kojem se kao imaginarne slike iz prošlosti pojavljuju članovi benda) kreirali su redateljica Koštana Džinić Mulović, snimatelj Anes Asotić i montažer Alen Mulović.

Palac gore za obje mlade ekipe, i muzičku i filmsku.

Sarajevski alternativni bend Kolektivna šteta objavio je prvi EP “Samo faza”, što članovi grupe objašnjavaju kao ”fazu u kreativnom procesu, jer nekeod pjesama postoje skoro 2 godine, od kad je bend začet, dok su neke nastale sasvim prirodno: improvizacijom na probama. Pošto je ovo prvi poduhvat benda da se ostvari neka glazbena cjelina, manjak iskustva u tom polju je nalagao da se eksperimentira s različitim metodama snimanja, produciranja i samog pisanja pjesama.”

Svih šest brojeva predstavljeno je u jednom videu.

Travnički world bend Mustra Orchestra je, nakon zanimljivog prvijenca ”Muzika iz romana“, objavila novi album ”Koraci”, još jednu kolekciju pjesama sa jazz, pop, funk, rock i electro soundom naslonjenim na sevdalijsku tradiciju, učinivši korak više u potvrdi da su jedan od posebno originalnih muzičkih sastava u regiji.

Za finiš ove nesretne godine Travničani su snimili i kratki dokumentarni film ”Mustra za leteće ćilime” i objavili ga na svom kanalu.

Bosanskohercegovački pop-rock pjevač i kantautor NesKoH je zajedno sa francuskom opernom pjevačicom Emmanuelle Zoldan prethodne godine izbacio singl pod nazivom “Kraj nije kraj”.

Kako je ova godina postala ‘nova normalnost’ u kojoj je sve promijenjeno, NesKoH je odlučio prirediti album sa svim singlicama, koji će izdati u 2021., a za najavu je objavio spomenutu pjesmu u novom ruhu, kao akustičnu verziju, koja intimnom atmosferom još bolje dočarava emociju koju je ovaj duo htio izraziti.