Diskobiografija Gabi Novak i Knjiga o Gabi – dokumenti epohe

Muzika - regija Show Time

Postoje izdanja koje svaki ozbiljni diskofil mora imati u kolekciji kao najvrijednije moguće svjedočanstvo o skoro cijeloj istoriji ovdašnje zabavne muzike.

U izdanju Croatia Recordsa i sa pečatom autora zbirke Siniše Škarice objavljen je box-set ”Diskobiografija Gabi Novak” koji sadrži sve značajne trenutke iz opusa zagrebačke pjevačice.

Izdanje sadrži šest CD-a na kojima se nalazi ukupno 116 originalnih pjesama nastalih od 1957. godine do posljednje studijske pjesme koju je Gabi objavila 2019.

Ideja autora ove kompilacije Siniše Škarice, dugogodišnjeg urednika Jugotona i Croatia Recordsa, za ovako opsežnim izdanjem stoji u predgovoru izdanja: “Gabi Novak je središnja ličnost, zapravo ikona koja simbolizira povijest popularne glazbe kod nas, sve od kraja 50-ih do našeg doba; ona je ta koja je izvukla iz mene svu moju prirodu često mi i spočitavane akribije, i koja je, na kraju krajeva, uopće izazvala pomisao da možda u prvom redu pišući o njoj, izlažući njezinu diskobiografiju, zapravo izlažem u dobroj mjeri diskobiografiju ovdašnje zabavne glazbe.

Gabina sklonost jazzu, kojeg u početku nije bila svjesna, zabilježena je davne 1961. godine izvedbom Gershwinove A Foggy Day uz znameniti Zagrebački jazz kvartet. Tu su i filmske teme poput Sretan put i Plave daljine nastalih 1959. i 1960. godine, snimke iz 2000-ih godina, zatim one nastale u pratnji njena sina Matije Dedića, jednog od najboljih jazz pijanista, te njene festivalske pjesme. Sve to ovaj box set čini draguljem ovdašnje diskografije.

Veličina poput Gabi Novak nije samo zaslužila ovakvo diskografsko izdanje, već i knjigu, a njen autor Siniša Škarica jednostavno ju je nazvao Knjiga o Gabi.

Ono što cijeli projekt čini velikim je najava nastavka, novog box-seta Diskobiografija vol. 2 sa još 6 CD-a na kojima će se naći druge odabrane pjesme prve dame zabavne muzike, među kojima su brojne koje još nismo imali prilike čuti na nosačima zvuka.