Generacija 5, izvorna postava

Povratak nekad popularne Generacije 5

Muzika - regija Show Time

Beogradska hard rock grupa Generacija 5 žarila je i palila početkom 1980-ih s pjesmama “Dolazim za pet minuta”, “Ti i ja”, “Dubler”, ”Umoran od svega”…

Nakon što su 1982. prestali s radom, najaktivniji ostao je klavijaturista Dragan Ilić, kojeg starije generacije pamte kao autora pjesme Za milion godina u okviru YU rock misije, ovdašnjeg pandana legendarnog “Live Aid” projekta iz 1985.

Vrativši se u devedesetima, objavili su kompilacijski album na kojem se nalazila i nova pjesma Najjači ostaju, zatim kocertni album Unplugged & Live te povratnički album Svet je tvoj (1997.). Na zadnjem studijskom albumu Energija (2006.) pjevač je bio Dejan Najdanović Najda, prethodno član grupe Smak.

Generacija 5

Novo poglavlje dogodilo se u decembru 2011., kada je bend obnovljen u ranoj postavi, sa Ilićem za klavijaturama,Draganom Krletom Jovanovićem na gitari, Milošem Stojisavljevićem na basu, Slobodanom Đorđevićem kao bubnjarom i pjevačem Jovanom Rašićem, te je zasvirao na proslavi 50-godišnjice Omladinskog festivala u Subotici.

Ovih dana grupa je objavila spot za novu pjesmu ”Opasna po život”, koja je, kako tvrde, uvod u novo poglavlje njihovog rada i sa novim pjevačem Milošem Bajatom.

Pjesmu je komponirao Dragan Ilić Ilke na tekst Zvonimira Đukića Đuleta iz Van Gogha, a za novi zvuk Generacije 5 se pobrinuo jedan od najpoznatijih producenata na našim prostorima, Voja Aralica.

Grupa tim povodom najavljuje: ovo je tek prvi video singl u nizu i publika može očekivati još seriju koncerata sljedeće godine, kada Generacija 5 obelježava 40 godina od osnivanja.