FENA Novost: U okviru dnevnog centra alternativne mjere prema maloljetnim prestupnicima

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-11 14:22:26

U okviru dnevnog centra alternativne mjere prema maloljetnim prestupnicima

SARAJEVO, 11. novembra (FENA) – Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Amela Dautbegović razgovarala je danas s predstavnicima Centra za istraživanje politike suprostavljanja kriminalitetu Elmom Dizdar i Srđanom Vujovićem, direktorom KJU “Odgojni centar” Nerminom Muškićem i šeficom Službe za opšte i zajedničke poslove te ustanove Berinom Letić Terović o formiranju dnevnog centra za djecu u riziku i djecu u sukobu sa zakonom pri toj kantonalnoj ustanovi.

U tom centru bila bi realizirana primjena alternativnih mjera, shodno Zakonu o zaštiti i postupanju s djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku prema maloljetnim prestupnicima a u cilju najboljeg interesa djeteta. Rad s maloljetnicima bio bi baziran na dnevnoj osnovi, kroz primjenu diverzionog modela restorativne pravde, kao alternative provođenju redovnog sudskog postupka.

Kako se radi o novom vidu tretmana nad maloljetnicima, a s obzirom da “Odgojni centar” ne raspolaže prostornim kapacitetima, od Ministarstva je zatražena podrška i pomoć u iznalaženju adekvatnog prostora za rad budućeg dnevnog centra.

Ministrica Dautbegović podržala je prijedloge te istakla da su opravdani kako bi se stvorila infrastruktura da bi izrečena alternativna mjera mogla biti i realizirana.

– Da bi se osiguralo postupanje u najboljem interesu djece u Kantonu Sarajevo i adekvatno odgovorilo na prestupništvo maloljetnika, poboljšala komunikacija, koordinacija i unapređenje rada svih subjekata u čijoj je nadležnosti postupanje, briga i zaštita djece i maloljetnika, dogovoreno je da Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice organizira koordinacijski sastanak o temi “Uspješna primjena Zakona o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku u Kantonu Sarajevo” da bi se adekvatno odgovorilo na problem djece u sukobu sa zakonom – saopćila je Pres služba KS i precizirala da će sastanak biti održan 28. i 29. novembra ove godine.

(FENA) L.A.