HHE, portret benda

HHE iz Travnika jedini BH bend na znamenitom Mentu

Muzika BiH Show Time

Za novo izdanje velikog internacionalnog festivala i muzičko-diskografske konferencije Ment, od 1. do 3. februara u Ljubljani, pozivnice je dobilo više od 50 bendova, kantautora, producenata i DJ-a iz svih dijelova svijeta.

Iz zemalja našeg regiona najviše učesnika je iz Slovenije. Hrvatsku scenu će predstavljati Sara Renar, Baden-Baden, ženski post-rock kvartet Žen i hrvatsko/srpski sastav Seine, iz Srbije su pozvani beogradski bendovi Straight Mickey And The Boyz te Crvi koje označavaju kao ‘superband’, budući da postavu čine članovi etabliranih sastava (Kriške, Bitipatibi, Stuttgart Online), dok Makedoniju predstavlja muzički projekt Telemama.

Na osnovu ovih imena jasno je da Ment favorizira alternativni rock svih podvrsta i izvođače nove generacije s kojima se računa u budućnosti, što uključuje i njihov internacionalni potencijal.

Holographic Human Element

S takvim kriterijima, organizator ljubljanskog okupljanja muzičara, producenata i diskografa, sve uglednijeg u svjetskim okvirima, iz Bosne i Hercegovine je pozvao samo jedan bend – Holographic Human Element iz Travnika.

Označavajući ih kao ‘one of the most hardworking and promising young bands from Bosnia’, te navodeći da je grupa imala više od stotinu nastupa po cijeloj Evropi, izvršni producenti Menta nastup HHE najavljuju kao ”instrumentalnu viziju Tihane na synthu, Adnana na gitari i Ajdina za bubnjevima kojom istražuju horizonte progresivnog post-rocka s elementima klasične i ambijentalne glazbe”.

Nakon što su Travničani predstavljali BiH na prošlogodišnjem konceptualno sličnom Eurosonicu u Holandiji, ovo je još jedno veliko internacionalno priznanje za njihov rad i samo se nadamo da će na tom tragu krug biti proširen, pa da će u idućim godinama za ovakve velike smotre pozivnice stizati i drugim alternativnim i progresivnim rock sastavima odavde, a ima ih, svakako, i u Mostaru, i u Tuzli, i u Banja Luci…