FENA Novost: CPCD i dm organiziraju edukaciju za najtraženije zanimanje 21. vijeka

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2017-01-10 16:28:41

CPCD i dm organiziraju edukaciju za najtraženije zanimanje 21. vijeka

SARAJEVO, 10. januara (FENA) – Kompanija dm podržala je projekt “Sat kodiranja” – spremimo se za najtraženije zanimanje 21. vijeka.

U  Centra za promociju civilnog društva (CPCD) u Sarajevu danas je predstavnica kompanije dm Ajla Hadžić projekt menadžerici u CPCD-u Majdi Tolić uručila ček za taj projket u vrijednosti 5.000 KM.

Projekt je jedan od deset izabranih u sklopu inicijative dm {ZAJEDNO} za bolje sutra. Uz već održani Sat kodiranja, projekt podrazumijeva šestodnevnu edukaciju o programiranju i izradi web stranica prilagođenu za osnovnoškolce i srednjoškolce. Ta teorijska i praktična edukacija održava se prvi put, dok je Sat kodiranja održan već treću godinu zaredom širom BiH.

U kompaniji dm smatraju da je ulaganje u obrazovanje mladih, ne samo ulaganje u njihovu budućnost, nego i u budućnost šire društvene zajednice.  

– Projekt Sat kodiranja odmah nas je oduševio, a entuzijazam ovih mladih ljudi i njihova želja za učenjem nečeg novog i korisnog koju vidimo danas u ovoj učionici, potvrđuje da je podrška projektu bila pravi izbor – istakla je Hadžić. 

Interes među mladima za IT, kao je kazala Tolić, veći je iz dana u dan o čemu svjedoči i činjenica da se za tu edukaciju u roku od tri dana od njene objave prijavilo više od 40 učenika.

-To je samo jedna od aktivnosti koje provodi CPCD kroz svoj Resursni centar Smart kada je riječ o IT obrazovanju mladih. CPCD je uz podršku dm drogerie markt d.o.o. i brojnih partnera ove godine uključio više od 30.000 mladih u Sat kodiranja, čime je BiH i ove godine, odnosno treći put zaredom, ostvarila najbolje rezultate u regiji – kazala je Tolić.

(FENA) M.B.

http://ift.tt/2iATUo5