Umro Eddie Van Halen

In memoriam Muzika - svijet Show Time

Eddie Van Halen, čije je inovativno i eksplozivno sviranje gitare svijetom pronosio hard rock bend nazvan njegovim imenom, umro je jutros (6. oktobar) u 65. godini nakon duge borbe s rakom grla.

”Srce mi je slomljeno i mislim da se nikada neću potpuno oporaviti od ovog gubitka ”, tweetovao je muzičarev sin Wolf Van Halen, inače basista u očevom bendu zadnjih 13 godina.

Rođen u Holandiji, a odrastao u Pasadeni u Kaliforniji, Eddie je osnovao bend Van Halen sa starijim bratom, bubnjarom Alexom, a pridružili su im se pjevač David Lee Roth i basista Michael Anthony u prvoj postavi grupe koja je eksplodirala nakon zvijezdanih svirki u klubovima zapadnog Hollywooda.

Iz instrumentala “Erupcija” na eponimnom Van Halenovom debitantskom albumu iz 1978. godine, odmah je postalo jasno da je Eddie Van Halen instrumentalista na kojeg treba najozbiljnije računati. U samo minutu i 42 sekunde, ”čovjek sa sjekirom” pokazao je zasljepljujuću i eksplozivnu tehniku sviranja.

U anketi časopisa Rolling Stone u kojoj se biralo 100 najvećih rock gitarista svih vremena, Van Halen je zauzeo osmo mjesto, između Duanea Allmana i Chucka Berryja. Mike McCready iz grupe Pearl Jam o njemu je napisao: ”Zvučao je kao da je došao s druge planete”.

Iako su mnogi bili skeptični o uspješnom nastavku karijete benda kada je iz postave izašao Lee Roth, novi član Sammy Hagar, zahvaljujući odličnim izvedbama moćnih balada i još uvijek moćnim gitarskim zvukom Eddieja, omogućio je grupi Van Halena nova četiri albuma u vrhovima prodaje: 5150 ( 1986), OU812 (1988), For Unlawful Carnal Knowledge (1991) i Balance (1995).

Do 2012. godine grupa je objavila 12 studijskih albuma s prodajom od 80 miliona primjeraka, što ih čini jednim od najbolje prodavanih rock grupa svih vremena.