Davor Matosevic

Recenzija: Davor Matošević ”Žetva” – kako posijao tako će požnjeti

Muzika BiH Show Time

Kako je i najavio, tuzlanski kantautor Davor Matošević je, odustajući od diskografske distribucije, svoj album prvijenac ”Žetva” objavio u elektronskom formatu na Bandcampu.

Datum izdanja: 15. 12. 2017.
Izdavač: samizdat ( Bandcamp
Žanr: akustičarski pop
Naša ocjena: 5

Žetva, omot

Poslije prvog EP izdanja “Always be good to your enemies” objavljenog pod etiketom Croatia Recordsa, Davor Matošević je učinio nekoliko krucijalnih zaokreta.

Nove autorske pjesme napisao je na maternjem jeziku, cijeli materijal snimio u vlastitoj produkciji, u kućnom studiju, sam snimio sve instrumente i vokale, sam obavio miksanje i samostalno objavio album. Jedinu pomoć prihvatio je od Elvisa Garagića (klavijaturista nekadašnje tuzlanske hard rock grupe Southern Storm), koji je obavio mastering u Sound Struck studiju u Dubaiju.

Mladi kantautor je tako preuzeo potpunu odgovornost za svoju muzičku sudbinu, što za ”Žetvu” znači: kako posijao, tako će požnjeti.

Lijepo je vjerovati u realnost ove stare mudrosti. Matošević za tu vjeru ima argumente, devet pjesama u koje je sebe cijeloga uložio, pjevajući Da sebe posadiš / dušom da se daš (”Prvi je posljednji”).

Argumenti su i nježnost njegovih pjesama (Opet je kako smo sanjali, Opet razgovor liječi, A kiša pomaže oku da sakrije rijeku – ”Opet”) i dječačka prostodušnost (Život je, Iz srca je, Prijateljstvo dobro je – ”Kad ne možeš kroz poplave”) i gotovo naivna vjera u ljude (Daj da daš, Izađi hrabar među ljude, Očime prepunim topline, Nadu im nacrtaj – ”Daj da daš”).

Davor Matošević, autoportret

Minimalistički, što će reći neagresivno aranžiran, sa diskretnim vinjeticama i obilno romantičan, ludo optimističan i zahvalan za radost ‘običnog življenja’, album Davora Matoševića je suprotnost gotovo svemu što se danas i ovdje snima. Posijati takve klice trebalo bi značiti dobru žetvu. Ali, uz pretpostavku da je tlo plodno, da nije kontaminirano.

Je li u ovoj zemlji lijepih brda i nemirnih dolina Matošević donkihotovski trubadur?

Nije. On jeste sanjar. Koji ima potrebu u surovom svijetu biti takav. Pa, ako može autor, hajde onda i mi da maštamo da su njegovi snovi mogući.

Pjesme:
1. Puštam srce da diše, 2. Pešavar, 3. Dj da daš, 4. Postoji neko, 5. Opet, 6. Prvi je posljednji, 7. Zajedno, 8. Kad ne možeš kroz poplave, 9. Žetva