Ako koza laže, rog ne laže: reizdanje ‘Goats Head Soup’ – ili, kako nemilosrdno iscijediti svaku paru

Brbljaonica Muzika - svijet Show Time

Vrijeme pandemijske pošasti u moćnoj svjetskoj muzičkoj industriji sve jasnije pokazuje dva lica – na jednoj strani je zabrinutost za sudbinu njene dosadašnje produkcije, a na drugoj skoro predatorsko recikliranje davnašnjih izdanja uz obavezne ”senzacionalne priloge” sa neotkrivenim pjesmama.

Veliki sam, privrženi fan Rolling Stonesa i uživam u onome što autorski i izvođački čine čak i u ovim svojim vrlo poznim godinama. Ali, ni ‘legendarna i moćna’ rock institucija ne može se izvući iz korporacijskih kandži, čiji je smisao da se u svakom trenutku nemilosrdno traže načini za cijeđenje svake moguće pare.

Tako nam je najavljeno da 4. 9. možemo očekivati reizdanje albuma Rolling Stonesa ”Goats Head Soup” iz 1973. godine, koje će biti upakirano u četverostruko CD izdanje i vinyl box set, koji uz izvorni materijal nudi ekskluzivnu knjigu, live ”Brussels Affair” sa koncerta u Belgiji, te deset bonus pjesama, među kojima su, kao veliki mamac fanovima, tri do sada neobjavljene, ‘Criss Cross’, ‘All The Rage’ i ‘Scarlet’.

Supa od kozije glave jeste bila uspješna na top listama i u prodaji, nošenoj ponajviše baladom ”Angie”, ali nakon golden age razdoblja Stonesa od 1968. do 1972. godine i albuma Beggars Banquet, Let It Bleed, Sticky Fingers i Exile on Main St., veliki bend je ”sliznuo možda iz najvećeg pobjedničkog niza u povijesti rocka u dekadenciju rock zvijezda”, kako je napisao jedan britanski rock kritičar. Ili, ako koza laže, rog ne laže – nakon skoro 50 godina, album je i dalje obilježen samo sa ‘Anđom’. A da su tri sada ponuđene neobjavljene pjesme bile nešto posebno, ne bi bile izbačene 1973.

Čak i unutar Stonesa počeo se osjećati prelazak rock revolucionara i buntovnika u fazu planetarnih mainstream zvijezda, pa je nakon sljedećeg albuma ”It’s Only Rock ‘n’ Roll” (1974.) iz postave izašao famozni gitarista Mick Taylor, koji se odlučio na povratak korijenima i korporacijski neopterećenom sviranju po klubovima.

Da ne bude zabune, Stonesi su i u svojoj disco eri iz druge polovine ’70-ih imali neke zapaženije brojeve, a u kasnijim godinama opet radili velike albume, tako da se ”Soup” može smatrati samo epizodom kakva se nužno događa svim dugovječnim muzičarima.

Zašto je onda priređeno reizdanje tog albuma, rečeno je u naslovu teksta.

Sasvim drugačija od ove priče su druga dva svježa primjera recikliranja davnašnje prošlosti, kao što je poriv koji je imao Cat Stevens da ponovo snimi (a ne da ga reizda) svoj čuveni album ”Tea for Tillerman” iz 1970. godine, ili odluka Neila Younga da iz trezora izvadi i publici predstavi svoj neobjavljeni ”nesretni” album “Homegrown” koji je snimio prije 45 godina.

(J.D.)

Neil Young objavio misteriozni album koji je prije 45 godina zaključao u trezor zbog preljuba