Zašto je Yusuf / Cat Stevens ponovno snimio jedan od svojih najvećih albuma?

Muzika - svijet Show Time

Legendarni kantautor govori o ponovnom osmišljavanju svog slavnog albuma ”Tea for Tillerman” iz 1970. godine, koji je snimljen u novim aranžmanima i izlazi početkom jeseni.

Yusuf – tada još poznat kao Cat Stevens – objavio je 1970. godine ”Tea for Tillerman”, sjajnu zbirku pjesama koje su gledale na svijet kroz prizmu mudrosti i duhovnosti koja je opčinila mladog britanskog umjetnika.

Multi-platinasti album, koji je uključivao klasike “Wild World”, “Where Do the Children Play” i “Father and Son”, katapultirao je 22-godišnjeg kantautora u muzičku zvjezdanu orbitu i uveo ga u krug onih koji su definirali singer/songwriter eru.

Yusuf Islam će 18. 9. objaviti ”Tea for Tillerman 2”, kojim će na neki način preispitati 11 pjesama tog albuma filtriranih kroz 50 godina životnog iskustva. Sve su snimljene prošlog ljeta sa producentom originalnog albuma Paulom Samwell-Smithom u novim aranžmanima, ali opet sa izvornom misijom originala – neustrašivo istraživanje života i samoga sebe.

Prvi singl, ”Where Do Children Play“, uvodna numera albuma, pojavio se jučer (28. 5.). Pjesma nije izgubila ništa od svoje živahnosti i, u stvari, čini se relevantnijom nego ikad – jer dovodi u pitanje kako štitimo djecu od snažnog urbanog pritiska, siromaštva, zagađenja i klimatskih promjena.

Yusuf / Cat Stevens je tokom panemije boravio u svojoj kući u Dubaiju, gdje je razgovarao sa novinarom Billboarda o snimanju ”revizije” albuma kojeg su milioni voljeli. Prvobitni plan, rekao je kantautor, uključivao je sviranje kompletnog albuma tokom turneje, ali to je na čekanju sve dok ne bude sigurno ponovo svirati uživo pred publikom. ”Nadajmo se da ćemo s tim nastaviti sljedeće godine“, kaže on.

Na pitanje kako je došao na ideju da ”Tea for Tillerman” obnovi za njegovu 50-godišnjicu, umjetnik je rekao da to puno veze ima sa njegovim sinom (Yoriyos, također kantautor od 2006. godine, op.red.) koji ga inspirira na više načina da izađe izvan okvira.

A taj izlazak iz okvira legendarni kantautor je opisao kao želju da udovolji radoznalosti ljudi da vide kako bi on danas prišao remek-djelu koje je stvorio prije pola stoljeća.