Marty_Balin_guitar

Umro Marty Balin, pjevač i gitarista psihodelične rock grupe Jefferson Airplane

In memoriam Muzika - svijet Show Time

Tek u toku prethodne noći, po našem vremenu, objavljena je vijest o smrti Martyja Balina, suosnivača čuvene psihodelične rock grupe iz 1960-ih, Jefferson Airplane.

Balin je 2016. imao operaciju otvorenog srca u bolnici Mount Sinai Beth Israel u New Yorku. Kasnije ih je tužio zbog medicinske zloupotrebe, tvrdeći da su mu izazvali nebrojene povrede, uključujući paralizirane glasne žice, dekubitus, oštećenje bubrega i gubitak lijevog palca i pola jezika.

Preminuo je još u četvrtak, ali zvanični uzrok smrti i dalje nije objavljen.

Rođen kao Martyn Jerel Buchwald, 1962. je promijenio ime u Marty Balin i počeo snimati prve pjesme, a 1964. je predvodio folk kvartet The Town Criers, da bi sljedeće otpočelo njegovo novo poglavlje, globalno značajno za svjetski rock. Naime, 1965. je u San Franciscu sudjelovao u formiranju psihodelične rock grupe Jefferson Airplane, u kojoj je imao krucijalnu ulogu u kreiranju njihovih klučnih albuma iz ’60-ih, Surrealistic Pillow (1967.)  Volunteers (1969.).

Balin je s Paulom Kantnerom, ritam gitaristom, koautor većine pjesama, a njegov tenor je bio ključni za harmonije, kao što je i za uspjeh grupe cio njegov cjelokupni kreativni rad. Upravo na drugom albumu Jefferson Airplanea ”Surrealistic Pilow” Balin je autor ili koautor polovine pjesama, a izdanje je označeno kao jedan od ključnih albuma ‘Ljeta ljubavi’ i hipi pokreta, te se nalazi u brojnim izborima najboljih rock albuma svih vremena.

Na tom albumu bendu se pridružila pjevačica Grace Slick, koja je bila glavni vokal na najpoznatijim pjesmama s te ploče “Somebody To Love” i “White Rabbit”.

Poslije raspada Airplanea, 1972. godine, Balin je formirao grupu Bodacious DF s kojom je objavio jedan eponimni album, a onda se uključio u Jefferson Starship, s kojim je od 1974. do 2008. snimio deset albuma.

U međuvremenu je snimao i solo izdanja, a zadnja su Time For Every Season (2009), Blue Highway (2010), The Witcher (2011), Good Memories (2015) i The Greatest Love (2016).

Jefferson Airplane, 1966 (Balin treći s lijeva)
Jefferson Airplane, 1966 (Balin treći s lijeva)