Daleko – je li nova pjesma samo rutinski novi zgoditak Josipe Lisac?

Muzika - regija Nova ploča Show Time

Josipa Lisac je poslije više od deset godina snimila novu pjesmu, koja se može činiti još jednim rutinskim zgoditkom, da iza njene kreacije ne stoji još nešto važno – autori koji su skoro dvostruko mlađi od samosvojne pjevačice.

Jedna od najmonotonijih stvari je ponavljati epitete o pjevanju i samoj pojavi Josipe Lisac, koja je bezvremenska konstanta već pola stoljeća, bez obzira što je u opusu imala i poneko bljedunjavo izdanje. No, Josipa ima još nešto, suprotno od percepcije da je nedostupna – vrlo često je vjerovala puno mlađim muzičarima i radila s njima.

Prije tri godine gostovala je u pjesmi ”Tebi putujem” zagrebačkog jazz benda Chui, koju je komponirao njihov klavijaturista Toni Starešinić, a tekst napisala Željka Veverec, njegova životna i muzička partnerica iz zajedničkog drugog sastava, Mangroove.

Pjesma ”Daleko” je druga epizoda te priče – stihove je opet napisala Veverec i uz Tonija je koautorica muzike, s tim što je u aranžiranju sudjelovala i Josipa Lisac.

Jesu li skoro dvostruko mlađi autori pomladili pjevačicu? Nisu, Josipa je ista i svoja, samo su u tom timu lucidno zajednički ostvarili senzibilitet ”o jednoj mladosti”. (JD)