ITD Band trilogija – tri spota s istim simboličnim motivom i pričama o životu benda

Muzika - regija Nova ploča Show Time

Zagrebački sastav, popularan u osamdesetima, vratio se na rock scenu s trilogijom koja je počela nastajati još u jesen 2018.

Tri spota s istim glumcem, koji pričaju priču, o mom i životu ITD banda, svojevrsna je posveta, nekim mojim pogledima na svijet’, kaže Miroslav Rus, autor pjesama, koji se sa bendom nije pojavljivao na sceni, ali je bio njegov spiritus movens.

Prva pjesma ”Plesač na žici” objavljena je u oktobru 2018. i podsjetila na zlatne osamdesete za ITD Band, kada je na četiri albuma zabilježio niz hit pjesama kao ”Elena”, ”Rođen u Zagrebu”, ”Lagano umirem (u tvome sjećanju)”, ”Skidam te pogledom” i druge.

Nastavak trilogije, pjesma ”Proljeće”, sniman je na prvi dan proljeća 2019., na atraktivnim lokacijama Zagreba i okoline, a vizualnu poveznicu činio je glavni lik, harlekin, kojeg tumači mladi Tin Rožman, a nova priča je ostvarila čak dvostruko veću gledanost od prethodne, više od pola miliona pregleda.

Razlog za tako dugi razmak između pjesama koje su zamišljene kao jedna cjelina, Miroslav Rus objašnjava činjenicom da su on i prvi pjevač ITD Banda, Brane Bekić, živjeli na dvije različite strane svijeta.

Napokon, treći nastavak, ”Zagreb”, pojavio se početkom ovog mjeseca, sa sugestivnom simbolikom u spotu – umjesto glumca, sada se pojavljuje samo prazan harlekinov kostim na pustom asfaltu.

Je li to znak da se Rus konačno oprostio od svoje značajne epizode sa grupom ITD Band ili će stvar zavrtiti od nekog novog početka, autor nije objavio.