Zvuci sa margina – u samu dušu! Biseri iz radionica RJ Hudulina, Chosquea i 4 Hombres

Muzika - regija Muzika BiH Nova ploča Show Time

Oni su na margini glavne struje, malo poznati čak i onima koji se smatraju dobro upućenima u zbivanja na domaćoj muzičkoj sceni. No, možda baš zbog neopterećenosti velikim javnim očekivanjima, oni stvaraju itekako uzbudljive komade. 

RJ Hudulin, pravim imenom Robert James Hudulin, frontmen je trenutno mirujućeg blues benda Rolin Humes, s kojim je, pored standardnih koncerata, radio neke neobične i sjajne projekte (ako ste propustili, priča je ovdje), a kao autor, pijanista i pjevač upuštao se u avanture konceptualnih muzičkih djela utemeljenih na književnim klasicima, kao što je ”Jama” Ivana Gorana Kovačića, višedjelna kompozicija koja traje 90 minuta.

Za navike današnjeg užurbanog mobitel-slušatelja i dominirajući trend 3-minutnih instant pjesama, sasvim je očekivano da će se malobrojni odlučiti da tako dugo slušaju samo glas i klavir.

Novi uradak RJ Hudulina, 5 minuta pjesme ”Hold Me Tight”, sada je možda prigodnija prilika da upoznate ovog intrigantnog umjetnika. Opet je riječ o klaviru i glasu, koji su snimljeni kao live one-take, bez dorađivanja i produkcijskog šminkanja.  Samo emocija. Koja drži čvrsto. Hoodoo you love.

Iza pseudonima Chosque stoji Zvonimir Ćosić, rock veteran koji je svojevremeno pjevao u rock grupi Stop, poznatoj po obradama klasika iz 60-ih i 70-ih s posebnim naglaskom na opus Jimija Hendrixa.

Moguće je da vam se zbog toga javlja slika neobuzdanog rokera, no Choskque je danas likom šarmantni gospodin i glasom nježni romantik.

U njegovom come-back poglavlju upoznali smo ga prošle godine s pjesmom “Dalje i dalje” koju je snimio uz bend The Dudes. Ovih dana uradio je novi broj “Samo dan”, uz koji dobijete poriv da upalite svijeće i uz čašu vina zaboravite sve, prepustite se samo užitku pjevačev bariton.

Iako zvuči minimalistički, pjesmu je obojila brojna instrumentalistička ekipa, Krešo Oremuš, Borko Rupena, Tea Zec, Petra Zadro, Dinoto Antonić, Jure Guić, i svi zajedno su s producentom Rejhanom Okanovićem Regijem stvorili bajku.

Budući da se najavljuje nastavak, Chosque neka vam bude ime na koje ćete obraćati punu pažnju.

U Livnu unatrag dvije-tri godine četvorka nazvana 4 Hombres za sada još uvijek samozatajno stvara svoj blues svijet i prošlog proljeća smo ih predstavili s premijernom autorskom pjesmom ”Kad te sanjam”.

Poziv da u ljeto nastupe na triljskom Thrill Blues Festivalu, znamenitom po bini uz pitoresknu rijeku Cetinu, pokazao se presudnim – bend je nedugo potom potpisao ugovor sa diskografskom kućom Dancing Bear i već bismo čuli puno više od njih da nije bilo pandemije.

Bend čiji članovi žive u tri grada, Livnu, Splitu i Jajcu, u vrijeme socijalnih ograničenja mogao se okupljati jedino virtualno i u jednoj prilici snimili su neobavezni cover ”Little Wing” Jimija Hendrixa.

Prvobitna četvorka, koju predvodi Darko Knežević, nekadašnji osnivač i lider jedne od najpoznatijih livanjskih grupa Helios, sada su 4 Hombres & Flowery, a sve intenzivniji povratak svakodnevici znači da uskoro Iva – vokal, Budo – bubanj, Amel – gitara, Mersad – bas i Darko – gitara mogu i u studio, što će, nadajmo se, značiti i njihov prvi album do kraja godine.