Objavljena Enciklopedija hrvatskog milenijskog rocka

Čitam Cooltura Muzika - regija Show Time

Zagrebačka glazbena knjižara Rockmark predstavlja prvo vlastito izdanje, Enciklopediju hrvatskog milenijskog rocka, djelo autorskog dvojca Zorana Tučkara i Stjepana Vrečka.

Na gotovo 250 stranica, uz broje foto ilustracije, Enciklopedija hrvatskog milenijskog rocka je uvid u stvaralaštvo više od 330 izvođača, koji su u proteklih 20 godina, od 200. do 2019., ostavili vrijedan umjetnički pečat.

Dugogodišnji muzički novinari Zoran Tučkar i Stjepan Vrečko priredili su vrijednu dokumentarističku sliku hrvatske scene, od mainstream izvođača, preko kultnih imena sve do onih perifernih (ali samo kada je u pitanju medijska pažnja) koji su ignorirali i rušili standarde i stvarali vlastite, čineći do-it-yourself svijet omogućen ubrzanim razvojem tehnologije, internet servisa i društvenih mreža, a bez kojih bi scena bila puno siromašnija.

Uz kratke biografske podatke o svakom izvođaču, ključna mjesta u diskografiji i karijeri, autori donose zanimljive priče i urbane legende: koji je pjevač zbog koncerta Nicka Cavea propustio nastup vlastitog benda, a koji muzičar je prodao automobil kako bi finansirao album prvijenac i druge zgode.

U predgovoru enciklopedije poznati muzički kritičar Aleksandar Dragaš piše: O ovoj knjizi može se razmišljati i kao hrvatskom enciklopedijskom odgovoru na Tajnu povijest rocka Ronija Sariga, ”enciklopediju najutjecajnijih izvođača za koje jedva da ste čuli“. U toj knjizi Sarig se bavio imenima čija je utjecajnost nepobitna, iako isti nikada nisu ugledali top-liste ili su se na njima našli tek sporadično. U sličnom se ključu može čitati i poimati i Enciklopedija hrvatskog milenijskog rocka koja uz nekolicinu poznatijih imena prezentira za širu publiku komercijalno slabo zamjetljiv, ali intrigantan i vibrantan sloj hrvatske glazbene scene. Čitajte ovu knjigu i slušajte izvođače uvrštene u nju. Mogli biste se iznenaditi tko sve i kakvu glazbu stvara i svira u Hrvatskoj, a da o tome mnogi, nažalost, ni nemaju većih saznanja.

Naslovna fotografija: Zoran Tučkar