Goran Kostić, grupa Novembar (foto Nemanja Đorđević)

Umro Goran Kostić, lider grupa Studeni Studeni i Novembar

In memoriam Muzika - regija Show Time

Kako su objavili mediji u Srbiji, u Nišu je danas od srčanog udara u 51. godini umro Goran Kostić Kosta, u trenutku kada se njegova grupa Novembar spremala za turneju koja je trebala početi nastupom na Exitu.

Rođen u Karlovcu, Goran Kostić Kosta je sredinom ’80-ih u Zagrebu formirao crossover grupu Studeni Studeni, u kojoj je bio gitarista i pjevač i koja je u svoj osnovni punk zvuk uključivala blues i druge stilove, a prvo izdanje, EP ”Čisto kao suza” objavili su 1990. Slovili su kao jedna od najperspektivnijih grupa, dobili ponudu da snime album, ali onda je izbio rat i sastav se raspao.

Goran preseljava u Niš, gdje se 1991. kao basista priključio grupi Glas Amerike, a već naredne godine, priključenjem Zorana Ranđelovića u ulozi basiste, Goran se vraća gitari i bend je, kao simbol kontinuiteta s njegovim ranijim radom, preimenovan u Novembar.

Prvi album ”Deguelo” izdali su 1993. godine, a slijede ”Blues južne pruge” (1996.), ”Licem prema zemlji” (1999.), ”Radulizam” (2008.) i ”Proklet” (2013.).

Debitantski album je, među ostalim, zanimljiv zbog gostovanja Milana Mladenovića u pjesmi ”Gledaj kako ljubav umire”, a ”Radulizam” je poseban kao Goranov hommage nekim starim pjesmama i bendovima na kojima je odrastao, pa ga čine obrade brojeva Šarla akrobate, Patrole, Termita, Zvijezda, Pankrta, dakle probranih sudionika novovalne i punk scene iz 1980-ih.

Grupa Novembar je bila koncertno vrlo aktivna i prošle godine je imala pedesetak nastupa u Srbiji i regionu, predstavljajući se prvi puta uživo i pred zagrebačkom publikom, u klubu KSET, na rođendanskom koncertu portala Terapija.net.

Ove godine je pozvana da nastupi na EXIT festivalu u Novom Sadu, 6. 7. na Future Shock bini, ali je, nažalost, srce izdalo Goran Kostića, kojeg je već jednom ranije pogodio infarkt.

Naslovna fotografija: Nemanja Đorđević