Editors u Zagrebu – kad se i dva sata svirke čini prekratkim

Koncerti Show Time

U subotu (2. 8. 2020.) u produkciji LAA Agency u maloj dvorani zgrebačkog Doma Sportova upriličen je muzički praznik kojem su hodočastili ne samo zagrebački ljubitelji dobroga zvuka.

Povod ovom okupljanju su britanski Editors, poznati ovdašnjoj publici s više klupskih i festivalskih nastupa, a ovaj put su u Zagreb stigli u okviru ”Greatest Hits” turneje koja je otpočela prošli tjedan, a kojom predstavljaju svoju nedavno objavljenu prvu kompilaciju Black Gold”.

Točno u 20 sati, dok se dvorana još punila, na pozornicu je izišla predgrupa Whispering Sons. Belgijski post-punk bend, lociran u Bruxellesu, pomalo klaustrofobično dubokog, uznemirujućeg zvuka. Debitantski album ”Image” objavili su 2018. godine. Njihova priča je urbana – problematiziranje otuđenosti, društvene emancipacije a sve kroz muzičku i vokalnu rastrzanost, potičući uznemirenost i izazivajući nelagodu svojom sirovošću i iskrenošću.

Nakon njihove polusatne svirke, pripremljena je pozornica za poslasticu večeri i Editors se na sceni pojavljuju precizno u 21 sat.

Prepun parter, dobro popunjene tribine i tulum otpočinje sa ”An End Has A Start”. Osjećaj kao da dobro se znaju i izvođači i promatrači koji svakim taktom postaju sve aktivniji i glasniji. Užitak u glazbenom spektaklu preplavljuje kako parter tako i tibine. Koliko god bend djeluje čvrsto, snažno, kompaktno, gotovo pa ukopano na svojim scenskim pozicijama, toliko vokal, gitarist, pijanist Tom Smith plijeni teatralnošću, pokretom, te nemirom, suptilnom, nenametljivim, a opet izrazito sugestivnom vokalnom izvedbom.

Očaravajuće.

Ispalili su dvadestak hitova u trenu. Jer tako je publici proteklo nekih sat i pol koncerta, a onda je uslijedio i bis. Nisu škrtarili, dvadesetominutni. Pa kraj. Šteta. Ali, rekli su nam: Kraj ima i početak…

Tekst i fotografije: Darko Marić