brenda_ann_spencer

I Don’t Like Mondays! Bizarna i tragična pozadina slavne rock pjesme.

Priče o pjesmama Show Time

Koliko puta ste makar samo pomislili ”kako mrzim ponedjeljak”?! Razlog je prozaičan: mnogi zaziru od ponedjeljka zbog toga što im donosi nove obaveze vikend odmora ili zabave, pa ga opisuju kao posebno stresan dan. 

Potvrdilo je to čak i jedno nedavno istraživanje u kojem je anketirano 2000 odraslih osoba, a rezultat je pokazao da su ponedjeljkom gunđali zbog raznih stvari oko 34 minute, dok su u ostalim danima to činili 22 minute.

Kada je prije ravno četrdeset godina, u oktobru 1979., britanska power pop / new wave grupe The Boomtown Rats sa novog, trećeg albuma kao singl objavila pjesmu ”I Don’t Like Mondays”, gotovo trenutno je dospjela u vrhove brojnih top hit lista u svijetu.

Vjerovatno se i danas ponegdje čuje u radijskim eterima ponedjeljkom, kao simbol za osjećaj da gotovo svi ‘mrzimo ponedjeljak’.

Nažalost, tema pjesme nije bezazlena.

Svjetski mediji zabilježili su stravični događaj koji se u San Diegu dogodio 29. 1. 1979. Šesnaestogodišnja Brenda Ann Spencer ubila je dvije odrasle osobe i ranila osmero djece te jednog policajca u vatri koju je otvorila iz svoje kuće prema ulazu u Grover Cleveland Elementary School. Djevojka je pucala iz pištolja kojeg je dobila od svog oca na dar za Božić. Kada su je policajci kasnije upitali zašto je to učinila, Spencerova je samo odgovorila: “I Don’t Like Mondays”.

Upravo u to vrijeme je Steve Jobs angažirao The Boomtown Rats da sviraju na jednom događaju njegove tvrtke Apple i lider benda, Bob Geldof, radio je intervju u Atlanti sa Johnniejem Fingersom kad se pojavila tragična vijest.

”Pored mene je bila teleks mašina. Pročitao sam tekst dok je pojavljivao. Razmišljao sam o tome na povratku u hotel i pomislio da je silikonski čip u njenoj glavi prebačen na ‘preopterećenje’. Zapisao sam to. Bio je to savršen besmisleni čin i to je bio savršen besmisleni razlog za takav čin. Tako da sam možda napisao savršenu besmislenu pjesmu da ga ilustriram”, ispričao je Geldof.