Roxy_Music - Def Leppard - The Cure

The Cure, Def Lep, Roxy Music… novi stanovnici Rock Dvorane slavnih, RATM opet otpali

Muzika - svijet Show Time

Izabrano je sedam novih velikana za prijem u Rock and Roll Hall of Fame, klasa 2019. – The Cure, Def Leppard, Janet Jackson, Stevie Nicks, Radiohead, Roxy Music i The Zombies, objavio je američki magazin Rolling Stone.

Od sedmoro izabranih, prvi puta su nominaciju za Dvoranu slavnih imali Def Lep, Stevie Nicks i Roxy Music i, eto, odmah prošli, dok je zanimljivo da su do sada po četiri nominacije imali reper LL Cool J te electronic pioniri Kraftwerk, a ponovo nisu izabrani. Među ostalima koji koji su bili među 15 ovogodišnjih kandidata i nisu dobili počast kao najzvučnije ime izdvaja se Rage Against the Machine.

U svom komentaru odluke o novim ”slavnima” Rolling Stone piše da ratifikacija grupa The Cure i Def Leppard, čini se, ukazuje na male promjene u ukusu birača, odnosno da izbor ovih britanskih bendova može ukazati na to da Rock Hall počinje ozbiljno razmišljati o imenima iz kasnih ’70-ih i cijelih ’80-ih godina koja su bila potcijenjena, te da nedavni prijem Bon Jovija i grupe Cars izgleda kao trend.

Prema mišljenju američkog magazina, Roxy Music je, svakako, najveće iznenađenje za ovu godinu, ali je nesumnjivo dobrodošao, s obzirom na to da su njihovih prvih pet albuma rock klasici, a njihov osmi i posljednji ”Avalon” iz 1982. godine bio je majstorski zaokret ka sofisticiranom popu. I da, dodaje Rolling Stone, ovo znači da ambijentalni pionir Brian Eno, član benda na prva dva albuma, napokon ulazi u Rock Hall 2019.

Sada već 34. ceremonija uvođenja novih izvođača u Rock & Roll Hall of Fame zakazana je za 29. 3. 2019. u New Yorku.