muskarci_ne_placu

Muškarci ne plaču – BH kandidat za nagradu Oscar 2018

Film & Foto & TV Show Time

Udruženje filmskih radnika Bosne i Hercegovine, kao organizator ovogodišnjeg izbora bh. kandidata za nagradu Oscar, objavljuje da je stručna komisija odabrala film Alena Drljevića ”Muškarci ne plaču”. koji će biti u konkurenciji za najveće svjetsko proznanje.

Ovaj bh. film je svjetsku premijeru imao ove godine na Internacionalnom filmskom festivalu Karlovy Vary, gdje je osvojio Specijalnu nagradu žirija i Europa Cinemas Label, a prikazan je i na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu u takmičarskom programu, pa će se na večerašnjoj ceremoniji proglašenja dobitnika svih nagrada saznati je li okićen još nekim priznanjem.

Uloge u ”Muškarci ne plaču” tumače Boris Isaković, Leon Lučev, Emir Hadžihafizbegović, Sebastian Cavazza, Ermin Bravo, Boris Ler, Ivo Gregurević, Primož Petkovšek, Jasna Đuričić i Izudin Bajrović, autori scenarija su Alen Drljević i Zoran Solomun, a producenti filma su Damir Ibrahimović i Jasmila Žbanić. Direktor fotografije je Erol Zubčević, a montažu potpisuje Vladimir Gojun

Članovi komisije, koju je ranije potvrdila Američka akademija, bili su Ines Tanović, Danis Tanović, Mustafa Mustafić, Nedžad Begović, Tina Šmalcelj, Redžinald Šimek, Ratko Orozović, Nermin Hamzagić i Predrag Solomun.

Udruženje filmskih radnika Bosne i Hercegovine već 15 godina kandidira film Američkoj akademiji u kategoriji ‘Najbolji strani igrani film’.

Mogućnost prijave, prema pravilima Američke akademije, imali su producenti bh. dugometražnih filmova koji su distribuirani u periodu od 1. 10. 2016. do 1. 10. 2017. u kinima BiH najmanje sedam dana zaredom.