Jazzopen 2020. sa Stingom, Kravitzom, Cat Stevensom i nizom zvijezda

Muzika - svijet Show Time

Budite jazz! Budite otvoreni! Tako glasi naslov 27. izdanja Jazzopen festivala u Stuttgartu, čiji program će od  9. do 19. jula 2020. godine predvoditi neke velike zvijezde iz rock svijeta.

U čarobnom trokutu između Schlossplatza, Starog dvorca i BIX Jazz Cluba, na nekoliko pozornica među kojima je posebno atraktivna ‘Otvorena bina’ na gradskom trgu, publici će biti ponuđen uzbudljiv program, čiji prvi veliki adut je Lenny Kravitz, koji će 15. 7. otvoriti pšotpuno novi festivalski program ”Rockstars” s podnaslovom ”Here To Love”.

Već sutradan, 16. jula, na istoj bini je ​​izvanredni dvojac – “Van the Man” Van Morrison, kojeg je John Lee Hooker  nazvao ”najboljim bijelim blues pjevačem ikad”, a nakon njega večer završava pjesmom Yusuf / Cat Stevens, autor planetarnih hitova ”Mornign has broken” i ”Father and Son”.

Program ”Rockstars” uključuje i koncerte Johna Legenda i Jamiea Culluma, a zaključuje ga 19. 7. veličanstveni Sting koji će fanove obradovati kolekcijom hitova iz razdoblja s grupom The Police i svoje solo karijere, od ”Message in the bottle”  i ”Every breath you take” do ”Englishman in New York” i ”Roxanne”.

Glavni, jazz program u arkadnom dvorištu Starog dvorca (slika gore), po riječima izvršnog direktora Thomasa M. Lauderdalea, ponovo je je prava ”Avantura” sa mješavinom jazza, klasike, old school popa i pjesama u mnogim različitim žanrovima.

A riječ je o opet o svjetskim imenima, već od prvog dvostrukog programa (11. 7.) koji čine američka jazz pjevačica i mjuzikl-zvijezda Lisa Simone i šestostruki dobitnik Grammyja, David Sanborn, saksofonista koji je jedan od najuticajnijih muzičara posljednjih 20 godina na polju popa, R&B-a i fuzija.

U narednim danima tu su još saksofonista Bill Evans i izuzetni gitarista Robben Ford zajedno na pozornici, te znameniti američki basista Stanley Clarke, koji je već jednom, 2018. godine, oduševio posjetitelje Jazzopena.

Na ovogodišnjem festivalu u Stuttgartu očekuje se oko 50 000 gledatelja ne ukupno 50 koncerata, a taj broj pokazuje brzi razvoj festivala u posljednjih nekoliko godina i njegov status jednog od najvažnijih festivala takve vrste u Europi.

Za Glas.ba iz Stuttgarta: Selver Ućanbarlić