MultiCultus, Mostar 2018

Banjalučka grupa MultiCultus pobjednik 4. mostarske Gitarijade

Muzika BiH Show Time

U konkurenciji deset bosanskohercegovačkih bendova, koliko je nastupilo u takmičarskom programu ovogodišnje četvrte Gitarijade ‘‘Na putu za jug”, dominirali su banjalučki rokeri.

Iz ovog grada je, odlukom mostarskog ocjenjivačkog žirija, stigao i najveći broj izvođača (Cornix, Tibor & Baš Čelik, MultiCultus, Subversion), a poslije dvije večeri, u kojima su svi imali po pola sata za izvedbu, ocijenjeno je da su se Banjalučani predstavili u najboljem svjetlu.

Od ukupno 5 nagrada, čak tri su pripale rock/progressive/blues bendu MultiCultus: Milošu Maričiću kao najboljem vokalu, Strahinji Nikiću koji je proglašen najboljim gitaristom (osvojivši ručno rađenu Qrich gitaru) i cijeloj ekipi kao najboljoj grupi festivala, pa im je pripala glavna nagrada – trodnevno snimanje u studiju „A“ Muzičkog centra Pavarotti.

MultiCultus nagrade

MultiCultus je mladi kolektiv po stažu i do sada imaju samo jedan objavljeni broj ”Epilepsia”, čiji se video pojavio krajem aprila, a postavu čine još Luka Kureš (ritam gitara), Aleksandar Vlajsavljević (bas) i Damir Smajić (bubanj).

U Mostaru je nagrađen još jedan banjalučki muzičar, Bojan Katalina iz grupe Tibor & Baš Čelik, kojeg je žiri proglasio najboljim bubnjarom, dok je priznanje za najboljeg basistu dobio Milorad Nježić iz vrlo perspektivne kostajničke rock grupe K.O.B.