nostalgija

Kako muzika jednom diskofilu može obojiti uspomene

Glas.ba RTV Kolumna

Uspomene mogu biti manje ili više važna stvar. Zavisi od čoveka. Recimo, meni je stalo do njih. Nekako mislim, ako nemam podlogu u prošlosti, na osnovu čega da koračam u budućnost? Teško bi to išlo. A sve i da hoću, ne mogu neka sećanja da izbrišem.

Piše: Goran Živanović

Pustim tako ploču, zagledam se u jednu tačku i odlutam… I prisetim se… I gotovo svako to “parče” vinila mi donese poneki davnašnji san u moj sobičak. I zamirišu tako sve ekskurzije, upoznavanja i druženja i sve gitare, pogrešni i pravi akordi za najdraže pesme, zamirišu uvojci nekih devojaka, zamirišu zore kraj reke, uz nekog važnog pored sebe.

I zamirišu svi mogući i nemogući poslovi kojih smo se prihvatali još kao srednjoškolci, da bi priuštili sebi ta najdraža “parčad” plastike, neki instrument, ili još bolji uredjaj.

I zamiriše ono – “ma znam, mogu ja to sigurno”… Zamiriše inat mladosti.

I udišem tu aromu neumereno, kraj svemu ne umem da sagledam.

I svaki dah me prožima i kida, veseli i boli. Slapovima sećanja punim baterije za dalje. Za sutra. Eto, to su uspomene.

I uvek kada ti mirisi nestanu, pomislim – nema čega da mi bude žao. Znam sigurno. Jer kad danas navrate meni dragi prijatelji i kada se prisetimo davnih vremena, uz obavezno – hoćemo li odslušati onu našu? – sa ponosom iz police vadimo to “parče plastike” i stavljamo na gramofon.

Ili sa još većim ponosom svojoj deci kažem – uz ovu pesmu smo se ja i vaša majka upoznali.

S druge strane, mogu da zamislim, kroz jedno trideset godina, kako će izgledati kada neko od ove Pink generacije, točeći čašu vina, kaže: “Draga, daj onu našu sa prvog sastanka.”

Ili to možda i neće biti nikakva pesma. Možda će to biti politički govor, ionako je to danas mnogima važnije od svega. Pa i samog života.

Problem je jedino što ti govornici te svoje izjave proglašavaju nevažećim već nakon pola godine, a tek nakon trideset? I hoće li tada lagati sami sebe?

Kažem vam, svako ima pravo na svoje uspomene. Na onakve kakve je i zaslužio. Ja svoje ne bih menjao. Važiće dok hodam ovim svetom.