GLAS.ba inventura 2019: Top 5 singlova BH debitanata

Muzika BiH Show Time

Rado bismo, poput kolega iz muzičkih redakcija u susjednim zemljama, proglasili 20 albuma godine ili 50 najboljih singlova, ali u reduciranoj ovogodišnjoj rock & all produkciji u BiH, i naša lista je reducirana.

Prošlog vikenda smo pobrojali sve objavljene albume i makar među njima ima i hvale vrijednih i zanimljivih izdanja (Damir Avdić, Helem Nejse, Činčila, Jindas, Propeler, Adisa Zvekić, Damar, Frenkie-Kontra-Indigo), čini se neprimjerenim među njima proglašavati recimo deset najboljih, kad se pojavilo jedva nekoliko više izdanja od tog broja.

Da, lakše bismo mogli izabrati 10 ili čak 20 najboljih singlova, jer ih je bilo puno više, ali je onda ideja o inventuri istaknutih ostvarenja otišla u novom pravcu – ka novim imenima. Prema onima za koje želimo vjerovati da će zadržati trenutnu energiju i stvarati plodniju scenu.

Zbog toga smo odlučili objaviti naš izbor Top 5 singlova BH debitanata.

Machina feat. Ode & Zoster – Seksi šaman

Tuzlanski duo Machina u stvari nisu debitanti, nego su se samo ponovo aktivirali poslije petnaestak godina. Svejedno se u ovoj konkurenciji ne bi pojavili da njihov epski 9-minutni broj ”Seksi šaman”, snimljen sa bosansko-američkim bendom Ode i hercegovačkim Zosterom, nije toliko moćan da može ući među pet najkreativnijih u cijelom regionu. Stoga smo po diskrecijskom pravu redakcije (prihvaćajući sve prigovore samo na sebe) ovaj singl odabrali među naših Top 5 među debitantima. Još konkretnije – smatramo ga generalno singlom godine. Tek usput, Machina je prije tri dana objavila i novi singl ”Početak svega”.

Luddit Band – Taman

Bihać u zadnjih godinu-dvije sve češće iznenađuje nekim inovativnim muzičkim ostvarenjima, a nešto najbolje što se u tom grado pojavilo u 2019. je bend Luddit koji je možda baš ovih dana slavio prvi rođendan. Njihova pjesma “Taman” otprilike taman toliko donosi uzbuđenja kao pojava Kralja Čačka, kojeg pojednostavljeno prozvaše ‘srpski Tom Waits’, makar on sam opravdano prigovara i navodi još niz drugih uzora kao Nick Cave, Cooder, Cohen. Mi ćemo onda Ludditu udijeliti titulu ‘Kraljevi Bihaća’.

Genetic Grooves Guru – Just Drive

Iza Genetic Grooves Guru stoji Muhamed Trnka iz ugašenog sarajevskog benda Erogene zone, znači još jedan muzičar koji nije početnik, ali je u ovoj godini debitirao s novim projektom potpuno drugačijim od prethodne faze. Pjesma ”Just drive” je interesantan broj, GGG bi mogao biti osvježavajući sudionik BH scene, uz jedan ”ali”. Nagovještavajući u proljeće skorašnji album, bend od tada ništa novo nije izbacio, pa se samo možemo nadati da nije riječ o kratkotrajnoj epizodi.

Jindas – Slušaj

U Sarajevu se s vremena na vrijeme pojave sastavi koji baštine naslijeđe duhovitosti sarajevskih ‘mahalaša’ (kao Futavci i njihov zapaženi broj ”Superstar”), a onda nestanu. Iz te autentično sarajevske priče je i novi bend Jindas, koji bi se mogao nazvati i super-grupom, jer se njihov pjevač ranije pojavio u nekoliko zapaženih mjuzikla, a članovi svirali u Divanhani, Futavcima, Simple Trio.  S nedavno objavljenim albumom ”Andaluzija” dobili su oznaku osvježenja na sceni, koju će, valjda, opravdati najavljenom turnejom iduće godine, a ponajviše – drugim albumom.

BruhUuhu – DJ Monkey

U autorskom smislu uglavnom uspavana zenička rock scena dobila je adut s kojim se uključuje u vrh bh. alternative, s potencijalom i za regiju. Riječ je o rock industrial electro bendu BruhUuhu koji je ove godine snimio pet singlova, a sve ih je nedavno snimio kao intimniji live session za paket video spotova i tako zaokružio prvu polovinu debi albuma. Razmišljanje da moraju imati dovoljno autorskog materijala i da sve mora biti dobro utegnuto prije prvih ozbiljnih koncerata dovoljno je obećavajuće da će naredne godine opravdati izbor u Top 5.