Preporučujemo: Moć muzike (čari umjetničke rock fotografije)

Cooltura Gledam Koncerti Show Time

Rock fotografija? Povremeno u printanim i internetskim medijima naiđemo na koncertne fotografije koje odmah zapnu za oko, koje nisu samo dokumentarno svjedočanstvo, nego na uzbudljiv način donose energiju uslikanog trenutka.

Od veterana Ante Škrobonje iz Rijeke, preko internacionalno poznatog i priznatog londonskog Beograđanina Briana Rašića, do niza novih, među kojima je – vrlo zanimljivo – i puno žena (Tea Jagodić, Marina Pešić, Anamarija Vartabedijan, Doonja Dopsaj, Maja Prgomet), na ovom prostoru okom kamere muzičke doživljaje prenose foto autori čija umjetnička ostvarenja ne zaostaju za najvišim svjetskim standardima.

No, sasvim u sjeni, izvan svjetla pozornica, većina su široj javnosti malo poznati.

Malina Moye, Nišville 2019
Malina Moye, Nišville 2019

Zbog toga ćemo makar trenutak pažnje posvetiti novosadskoj rock fotografkinji Marini Pešić, koja je ovih dana na mrežu postavila svoju web stranicu odličnog naziva Moć muzike, čija je namjera da fotografski umjetnički izraz predstavi kao sastavni i vrlo vrijedan segment muzičke scene.

Marina Pešić je rođena 1987. godine u Užicu i od 2006. živi u Novom Sadu, a od 2016. počinje pratiti probrane muzičke događaje za novosadski portal Remix Press.

Podatak da je dobitnica više nagrada za svoje koncertne fotografije samo je detalj u biografiji, a važniji od njega je osjećaj koji uz njih doživljavamo – da nas Marinina kamera uvlači u najuzbudljivije i najemotivnije koncertne trenutke.

Stranica za početak sadrži 24 galerije i redovno će biti dopunjavane. Dakle, bacite pogled…

Joan Baez u Sarajevu 2019
Joan Baez u Sarajevu 2019