Najuspješniji svjetski izvođači u 2019 (fenomen punašne pjevačice Lizzo)

Muzika - svijet Show Time

Svjetski mediji već uveliko sumiraju rezultate muzičke 2019. godine, a među njima se u mnogim izborima izdvaja punašna nova američka zvijezda Lizzo, koja iznenadni uspjeh zahvaljuje trećem albumu Cuz I Love You.

Prema britanskoj Official Chart Company, britanska zvijezda Ed Sheeran je proglašen za izvođača decenije i, očekivano, dominantan je njegov ”Shape Of You“ koja je osvojio titulu najbolje pjesme u ovom desetljeću, s pjevač je uz to imao najviše singlova i albuma na prvom mjestu (čak 12), najviše sedmica na broju jedan liste singlova i albuma“ (ukupno 79) i najviše sedmica provedenih na Top 40“ UK listi (572).

Među prvih deset najboljih pjesma u 2019. godini magazin New York Times uvrstio je ”Sweet But Psycho“ (Ava Max), ”Look Back At It“ (A Boogie Wit Da Hoodie), ”Anybody“ (Burna Boy) a na prvom mjestu našla se Lizzo sa singlom ”Cuz I Love You“. Za američku pjevačicu 2019. godina bila je veoma uspješna, nakon izuzetnih kritika koje je dobila za album ”Cuz I Love You“, koji joj je donio i cijenjenu titulu magazina Time – ”Zabavljača godine“.

Na godišnjoj listi magazina Rolling Stone među prvih pedeset izvođača sa najboljim albumima zastupljeni su: Burna Boy, Rico Nasty and Kenny Beats, Coldplay, Young Thing a na viskom šestom mestu je album ”Cuz I Love You“ (Lizzo).

Billboard, pak, na listi albuma među prvih pet ima Lizzo, a tu su još Burna Boy, YBN i Young Thug.

Internetski magazin Pitchfork naklonjeniji je alternativnoj i indie muzici, te je u svoju godišnju listu najboljih pjesama u 2019 uvrstio ”My Type“ (Saweetie), ”What’s The Move“ (Young Thug), ”Flood“ (Vagabon), ”Anybody“ (Burna Boy), ”Vossi Bop“ (Stormzy), ”Juice“ (Lizzo), ”Wasted Youth“ (Jenny Lewis), a u vrhu su se našle ”Caro“ (Bad Bunny) i ”Gone“ (Charli XCX feat. Christine And The Queens).