Umrla Marie Frederiksson, pjevačica grupe Roxette

In memoriam Muzika - svijet Show Time

Pjevačica slavne švedske grupe Roxette, Marie Fredriksson preminula je jučer, 9. decembra, u 62. nakon duge i teške bolesti.

– S velikom tugom javljamo da jedne od naših najvećih i najvoljenijih umjetnica više nema. Fredriksson je preminula ujutro 9. prosinca od posljedica bolesti koju je pratila – piše u obavijesti njene porodice.

Marie Fredriksson, rođena 1958. godine, bila jedna od osnivačica grupe Roxette zajedno s Perom Gessleom, a njihovi najveći hitovi poput “It Must Have Been Love”, “Joyride”, “Listen To Your Heart” i “The Look” proslavili su ih po cijelom svjetu.

Početkom 80-ih godina otpočela je njezina karijera i prva zapažena pjesma bila je ”Annu doftar karlek”. Nakon što je 1986. Perom Gessleom osnovala duet Roxette, pa su iste godine izdali prvi album Pearls of Passion, počinje njihov veliki uspjeh u Švedskoj, a sa baladom “It Must Have Been Love“, objavljenim u decembru 1987. kao non-album single, postaju i globalne zvijezde.

Marie je izdala i tri solo albuma, dok je zadnji, deseti album Good Karm potpisan kao izdanje Roxette, izdan u ljeto 2013. godine.

Javnost uglavnom nije znala da joj je tumor na mozgu dijagnosticiran 2002. godine, ali to pjevačicu nije zaustavilo da nastavi muzičku karijeru.