Duh novog vala (i Azre) u obličju grupe Not Jane iz Širokog Brijega

Muzika BiH Show Time

Ne zvuče sasvim kao Azra, ali tehnika pjevanja i boja glasa frontmena Not Jane podsjećaju na Štulića, kao što i pjesme širokobriješke grupe vuku na raspoloženje novog vala iz osamdesetih.

Not Jane je alternativni wave-pop-rock bend iz Širokog Brijega koji je 2016. godine osnovao gitarista i kompozitor Drago Ljubić.

Prvi zapaženi nastup imali su na festivalu West Herzegowina fest koji se održava u njihovom gradu, a u proljeće 2017. ulaze u studio ”Stara kuća” i s producentom Joškom Klarićem (inače frontmenom sjajnog indie benda Ischariotzcky iz Brela) snimaju svoj prvi singl metaforičnog naziva ”Vesele žene s Pecare” (jer i u Širokom lijepe žene prolaze kroz grad), objavljen početkom 2018.

Dva mjeseca kasnije na YouTube kanalu izlaze i drugi video singl ”Oda hipsteru“, a pjesma je nastala u okviru projekta Jam with friends iz Mostara.

Nakon toga, u ljeto 2018., bend se povezuje s Gabrijelom Prusinom, još jednim iznimnim muzičarom i producentom iz Mostara, poznat i kao klavijaturist Mostar Sevdah Reuniona te u njegovom studiju ”Groove“ započinju rad na debitantskom albumu.

Prvi objavljeni rezultat bila je pjesma “Paranoja”, predstavljena ovog ljeta.

Not Jane su Drago Ljubić (vokal, gitara), Marko Karačić (bas gitara) i Jure Brekalo (bubnjevi) i sa pridruženim Gabrijelom Prusinom za klavijaturama kreiraju pjesme koje nose duh 1980-ih godina i novog vala, što publika, sudeći po dosadašnjim reakcijama, dobro prihvaća.

Sve bliže prvom albumu, koji će objaviti Croatia Records, bend je predstavio novi singl ”Akademski grad”, koji je, zapravo, prva pjesma što je nastala kada je osnovan bend.

I tekstualno su njihove pjesme na tragu poetike novovalnih perjanica osamdesetih i novi broj priča ironičnu priču o akademskom svijetu koji propada i pretvara se u polusvijet pred narušenim sustavom vrijednosti – kaže Drago Ljubić, autor svih tekstova u opusu grupe Not Jane.