Cory Wong

Cory Wong u Beogradu: Vrhunske gitarske bravure

Koncerti Muzika - svijet Show Time

Nova sezona Musicology Barcaffe Sessions u Bitef Art Cafeu sigurno će se pamtiti i po koncertu kojim je izvanredni funky gitarista Cory Wong 7. 11. oduševio publiku u rasprodatoj sali.

Čim je izašao na binu, Cory više nije skidao osmijeh s lica sve do kraja koncerta. Nevjerovatno pozitivan, maksimalno raspoložen, neposredan, spontan i drag, utisci su koje s koncerta sigurno svi nose. A za raspoloženje u publici sigurno je zaslužan i jedan član njegovog benda – bubnjar Petar Janjić iz Kraljeva!

Cory Wong je gitarista poznat po vještini improvizacije, što je pokazao i ove noći. Dinamično izvođenje, u kojem važnu ulogu ima upravo Janjić, čija je bubnjarska solo dionica oduševila publiku, učinili su ovu noć posebnom.

Cory Wong

Fokus koncerta bio je prvenstveno na instrumentalima i melodija vas ponese, pa i ne razmišljate da vam glasovi nedostaju … do neke granice. U neko vrijeme nedostaje vam, ipak, da Cory i zapjeva, ali on umjesto toga dovodi gošću, Phoebe Katis. Ova dama je vokalno raspametila prisutne na pjesmama “Starting Line”, “Juke on Jelly” i još nekim naslovima. Upravo s odlaskom Phoebe sa bine, mnogima je nedostajalo da se koncert nastavi u istom pravcu, ali Wong je neumoljivo ipak zadržao instrumentalni koncept. Donekle je to bilo vanserijski, a negdje je to išlo ravnom linijom.

Zanimljivo je bilo gledati samog muzičara, njegove pokrete, lice, gitaru koja mu u rukama postaje posebna čarolija, njegovo silno uživanje koje dijeli sa publikom.

Uz efektna dva bisa, zaokružio je svoje prvo gostovanje u Srbiji na sat i po. Drugi bis nije, zapravo, ni očekivao, ali ga je publika toliko uporno zvala da je izašao još sretniji nego je bio tokom koncerta, što je bilo posebno šarmantno.

Inače, od narednih koncerata u ciklusu serijala Musicology, 16. i 17. 12. publiku očekuje The New Power Generation, bend preostao kao zaostavština velikog Princea, a od ostalih privlačnih događaja spomenimo Massima i program “Vještina Boutique”  (26. i 27. 11.) te Negative – 20 godina benda (29. 11. i 01.12.).

I. Makragić