Bluzy Threesome

Nova imena regionalne scene: Bluzy Threesome, bend koji je slučajno rođen na dan šale

Muzika - regija Novi na sceni Show Time

Nastao prije samo 7 mjeseci, sasvim slučajno 1. 4. 2019., na svjetski dan šala i podvala, Bluzy Threesome iz Siska iskazao je najozbiljnije namjere, pobijedivši na nedavno završenom 11. Croatian Blues Callengeu.

Izvorno je ekipa počela raditi kao akustičarski trio (akustična gitara, cajon i vokal) i tek dolaskom basiste Augustina Mate Dovranića, gitara je prikopčana u struju i cajon zamijenjen bubnjem, pa su – zadržavajući, ipak, naziv Bluzy Threesome – postali punokrvni blues rock band.

Frontalnu poziciju ima pjevačica Antonija Kihalić, koja (eto, sasvim suprotno od asocijacije njenog prezimena) pjeva snažno i raskošno, upravo na tragu svojih najvećih uzora, Joss Stone i Janis Joplin.

Solo gitarista, 23-godišnji Juran Strmecky, smatra se jednim od najboljih mladih gitarista u Hrvatskoj, koji ”energijom odaje počast svojim idolima kao što su Joe Bonamassa, Eric Clapton i Jimmy Page”, kako je zapisao jedan kritičar.

Ritam sekcija ima ponajviše muzičkog iskustva.

Basista Augustin Dovranić ranije je radio sa nekoliko lokalnih cover bendova i u autorskoj prog alt-rock grupi Bekslep, a nakon što je prvi bubnjar Kristijan Tipura prije nepuna dva mjeseca napustio bend, u postavu je ušao Matej Smiljanić, nemirna duša koji je još i član stalne postave reagge benda One dread, te blues benda Ašpergerov sindrom, a zanimljivo je da je sa riječkim blues kvartetom Rolin Humes 2014. pobijedio na Croatia Blues Challengeu.

Upravo je ovo takmičenje blues muzičara Hrvatske, ove godine u 11. izdanju održano od 24. do 26. 10. u zagrebačkom klubu Hard Place, skrenulo pažnju na Bluzy Threesome. U konkurenciji pet izabranih bendova, sisački je proglašen pobjednikom, pa će Hrvatske blues snage predstavljaju na svjetskom blues nadmetanju, koje će se od 28. 1. do 1. 2. 2020. održati u Memphisu

Bluzy Threesome

Inače, Bluzy Threesome su u nešto više od pola godine odsvirali oko 40 koncerata, uz nekoliko gostovanja izvan Hrvatske, u Gradišci i Prnjavoru u BiH, te Beogradu i Novom Sadu. Budući da im je kalendar popunjen do kraja godine, nema sumnje da će se itekako uvježbani dobro predstaviti u Memphisu, izvodeći obrade svjetskih blues standarda.

A autorski rad?

”Naravno, radimo na vlastitom materijalu i nadamo se da ćemo do odlaska u USA imati snimljen EP i po povratku trebali bismo dovršiti priču prvog albuma”, rekao nam je basista Augustin Dovranić.