Glas.ba barometar singlova (godina 2018. week 19)

Nova ploča Show Time

Od najfriškijeg današnjeg spota bihaćkih Barbarella, preko sjajnog novog broja banjalučkih Tibora i Baš Čelika, KKN reggae izleta ili potvrde da je Luce zrela kanatutorica do Bang Banga, nove 2Cellos senzacije i odličnog spota FM Jam trojke…

 The Babe Barbarella: Nema vremena (11. 5.)

Bihaćka grupa The Babe Barbarella, koja svoju muziku označava kao erotic science fiction funk, s novim spotom “Nema vremena” radi zaokret i usmjerava se na electro-synth zvuk objavljujući da je cilj benda zadržati se u ovom muzičkom smjeru, sa akcentom na nove autorske ideje.

Fanovima koji ih poznaju po energičnijim temama vjerovatno će trebati vremena da se naviknu na zaokret, koliko god to dovoljno dobro zvuči.

Novu temu potpisuje, kao autor muzike i aranžmana i koautor teksta, gitarista/pjevač Arslan Handukić aka Deckard – Zosko. Ostatak Barbarella ekipe čine Snake Plissken – Dinko, Douglas Quaid – Elvis i John Connor – Erko.

 Tibor & Baš Čelik: Indigo (10. 5.)

Banjalučki bend Tibor & Baš Čelik ima novi singl ”Indigo”, drugi s nadolazećeg EP izdanja ”Đavolja varoš”, koji će izaći pod etiketom zagrebačkog Aquarius Recordsa.

Za razliku od prethodnika ”Za Ezru”, čiji je countryjevski vedri ritam pratila društvena angažiranost na temu o ‘cafe-glasačima’ (pa bi je mogli tumačiti kao ironiju o ovdašnjem ‘divljem zapadu’), nova pjesma je sasvim opuštenija, i vojvođanskom tango-romansa-šlager melodijom i neobaveznom ljetnom ljubavnom pričom.

O tome autor Tibor Tišma: “Sebi smo dali za pravo da nismo opterećeni nikakvim temama niti žanrovima. Recept je jednostavan – ako nam se dopada to što u trenutku inspiracije odsviramo, tada svi članovi benda rade na kreiranju pjesme. Kao svojevremeno Stevo Karapandža i ‘jedna žiličica vegete’, tako je za Baš Čelik glavni začin ljubav prema muzici i stvaralaštvu. U suprotnom nema smisla ni raditi”.

Prvo pravilo jeste da se bendu sviđa to što radi i kad se svidi i publici, onda itekako ima smisla stvarati muziku. Tibor & Baš Čelik su ovogodišnje najveće osvježenje BiH scene, a tu izlizanu frazu ćemo dopuniti: lepršavi su, magnetski privlačni, šarmantni kako dugo ovdje nismo doživjeli. Plus extra.

 Kanda Kodža i Nebojša: Letnji dan (10. 5.)

Za najavu svoje ljetne koncertne sezone, beogradski Kanda Kodža i Nebojša predstavljaju treći singl sa predstojećeg albuma koji će do kraja godine izaći za izdavačku kuću Mascom.

Pjesma ”Letnji dan” je za ljeto baš prigodni reggae, nešto drugačije, eto, od prethodnika ”Misli dobro” i “Jamajka” (koja nije reggae).

Rock bend prepoznatljiv po žestini sasvim dobro se našao u mirnijem, lijenom ritmu. Imamo jednu od pjesama koje će biti ljetni radijski favoriti i, makar još niste stigli do kraja barometra, sa svim današnjim novitetima imamo sve više optimizma da bio 2018. mogla biti ludio zanimljiva muzička godina.

 Luce: Još i sad (10. 5.)

Zagrebačku kantautoricu Luce (pravim imenom Lucija Ćustić) još prati epitet ‘talentirana’, no ono što je pokazala na prva tri singla ‘Bar još tren’, ‘Vraćam se’ i ‘Otkucaji’, te sad na najnovijem ”Još i sad” (a svi su sa njenog prvog studijskog albuma koji će se pojaviti na jesen), Luce je već sasvim izgrađena autorica. I ispred čijeg imena treba skinuti oznaku ‘hrvatska Adele, jer je jasno da je svoja.

Glas joj zvuči zrelije i punije nego što biste mogli pomisliti kada vidite njezin baby-face lik i nova pjesma je vrlo ugodan easy listening broj.

 Bang Bang: Što ako ne bude po tvom” (6. 5.)

Bang Bang je zagrebački pop rock band (Lara Antić, Hrvoje Prskalo, Damir Medić, Ivan Havidić, Mihael Kurjančić i Vedran Kovačić-Beli), koji, poput ostalih nagrađenih novih izvođača godine (za tu tililu dobili su Porina 2015.), bar neko vrijeme moraju dokazivati da više nisu samo ‘nova nada’. U njihovom slučaju to je ogledanje u različitim stilovima, od popa do žešćeg zvuka i čak pomalo hip hopa, pa je i najnovija pjesma “Što ako ne bude po tvom” još jedan stilski izlet.

Ne samo zbog simpatične sličnosti s naslovom starog hita Jinxa ”Tamo gdje je sve po mom”, Bang Bang zvuči upravo jinxovski i uz ugodni glas njihove pjevačice Lare, pjesma svakako ima plus, makar još nema jednaku gledanost kao prethodni singl “Papar i sol”.

 2Cellos: Eye of Tyger (4. 5.)

2Cellos. Već je monotono ponavljati da su Šulić i Hauser opet snimili nešto impresivno. Njihovo tumačenje rock klasika iz ’80-ih ”Eye Of The Tiger” grupe Survivor, slavne teme iz filma ”Rocky III”, novi je moćan duel dvojice čelista, s autentičnim rocky-style spotom snimljenim u jednoj garaži u Puli.

 Suicidal i General Woo: Tu sam doma (9. 5.)

Zadnja dva singla u barometru su iz hip hop radionica.

Singl ‘Tu sam doma’, koji su snimili Suicidal i General Woo, kroz ironiju opisuje ovdašnju stvarnost kroz prizmu ‘šampiona’, poput profitera i tajkuna, naravno iz rakursa svakodnevice malog čovjeka.

I beatovi i tema su snadardni, što će reći ni senzacionalno, ali ni loše.

 Frenkie, Kontra, Indigo: Tupamakaru (10. 5.)

Tema ”Tupamakaru” FM Jam trojke Frenkie, Kontra i Indigo s hvaljenog albuma ‘Egzil‘, objavljenog u decembru prošle godine, već je poznata, kao i ocjene – jedan od najsnažnijih hip hop albuma u regionu, svjetski produciran, marketinški savršeno vođen…

Pažnju sada privlači i njena video prezentacija broja. Posveta legendarnom 2Pacu još je uvjerljivija zahvaljujući sjajnom spotu tuzlanskog reditelja Adnana Huremovića i prava je šteta da ovaj autor nije, u muzičkom svijetu, jednako intenzivno iza kamere kao prije desetak godina.