Emir Hot, akusticna gitara

Čudna jada od Dubrovnika grada – Emir Hot & Davor Erceg ispunili stari san

Muzika BiH Show Time

Priča o neimenovanom etno albumu koji je snimio tuzalanski rock muzičar, gitaristički virtouz Emir Hot, sa dubrovačkim rock pjevačem Davorom Ercegom, vokalistom nekadašnjih grupa Crna udovica i Atlantida.

Ibrica Jusić, dubrovački trubadur i globalno najpoznatiji kantautor iz tog slavnog grada, često je znao kazivati da mu je rano djetinjstvo obilježio sevdah. Svakodnevno ga je slušao odrastajući s roditeljima koji su rođeni u Mostaru i sevdah u srcu ponijeli u novi zavičaj.

Puno kasnije, kada je već bio nadaleko poznati i popularni pop kantautor (a i godine učinile svoje da nostalgija dobije posebno mjesto), Ibrica je snimio albume s naročitom posvetom, ”Amanet” (2003.) i “Amanet 2” (2008.), sa obradama probranih pjesama sevdaha.

Emir Hot, rock gitarista iz Tuzle, početkom ovog milenija počeo je privlačiti iz godine u godinu brojnije fan-sljedbenike iz hard rock i metal rock plemena. Spontano se to događalo. U njegovom virtuoznom prebiranju po žicama električne gitare naslućivao se neki pritajeni ”sevdah”, ogromna emocija koju je prepoznavao svako ko bi makar jednom čuo Hotovo sviranje i njegovu posvećenost muzici.

Emir Hot, akusticna gitara
Emir Hot u studiju

Upravo te emocije povele su ga kraljevstvo rocka, u London, gdje je učio, usavršavao se, nadograđivao urođeni talent.

Trinaest godina je bilo više nego dovoljno da zadovolji sve porive i vratio se – u Dubrovnik. Poslije ‘pakla’ svjetske metropole, izabrao je utočište sa više mira, ali dovoljno dinamike da održi njegov nemir.

Ni godina nije protekla, Emir Hot je snimio novi album. Eksplozivan. Sa vrhunskom, internacionalnom ekipom muzičara i producentom svjetskog glasa. ”Beyond Rock”. Sve ono što čini pozadinu njegovog jedinstvenog imidža perfektnog rock gitariste eksplodiralo je u tih tridesetak minuta.

I sad opet, tek pola godine je prošlo, njegov nemir ga vraća možda u sličnu nostalgiju poput Jusićeve.

”Dugo sam čekao ovakav projekat”, napisao je Emir Hot uz objavu novog materijala na svom You Tube kanalu.

U splitskom studiju ”Deva”, sam on, sa akustičnom gitarom, te sa pjevačem Davorom Ercegom, Dubrovčaninom koji je starijoj rock populaciji poznat kao vokalista grupa Crna udovica i Atlantida, snimio je album za koji je, po svojoj mjeri, obradio devet sevdalinki.

Izabrao je neke manje poznate, ”Ašikuje Adem-aga”, ”Nema ljepše cure od malene Đule”, ”Zarasle su staze moje”, ”Moj behare”, ”Jutros mi je ruža procvjetala” i čuvenije ”Snijeg pade na behar na voće”, ”Imam jednu želju”, ”Stade se cvijeće rosom kititi”, ”Muje kuje konja po mjesecu”.

Muzičari svoj unutrašnji nemir iskazuju na puno načina i nerijetko to čine ulazeći u naizgled nespojive svjetove.

”Stefanovski i Tadić su na svoj način, potpuno drugačiji od onog kakav je bio u Vlatkovoj grupi Leb i sol, kročili u makedonsko etno naslijeđe. Meni je prirodno da to isto pokušam sa sevdahom”, rekao je Emir Hot za Glas.ba i dodao ”Trenutno pregovaramo sa nekim svjetskim kućama, što ne znači da smo zatvoreni za domaće izdavače, ali samo uz fer odnose.”

Svaki od hiljada Hotovih vjernih rock fanova ovaj će album doživjeti na različite načine.

Ipak, svaki će opet prepoznati njegovo već standardno jako dobro sviranje. Njegov zvuk gitare sa dušom. Kako će, pak, doživjeti pjevačku sevdah interpretaciju, ovisi samo o osobnom senzibilitetu svakog od slušatelja.

Jedno je sigurno: i Hot i Erceg su ispunili jednu svoju davnašnju želju.

A gdje će, koliko i kako živjeti njihovo muzičko čedo više nije u njihovim rukama.