Woodstock

Lokacija Woodstocka postala arheološki lokalitet

Ludometar Zanimljivo

Više od 400.000 ljudi prisustvovalo je Woodstock festivalu na obroncima brda Catskill kod mjesta Bethel u državi New York, od 15. do 17. 8. 1969. godine, a u susret njegovoj 50-godišnjici počela su arheološka iskopavanja na tom mjestu, piše Los Angeles Times.

Arheolozi sa njujorškog Univerziteta Binghamton nedavno precizno locirali mjesto na kojem se događao čuveni festival i sada rade na mapiranju svake pozicije prostora koji je služio kao pozornica za neka od najvećih imena u istoriji rocka, od Jimija Hendrixa do Janis Joplin i The Who.

Woodstock je trajao samo tri dana, 1969. godine, ali njegovo naslijeđe je trajano. Prošle godine je Bethel Woods Centar za umjetnost upisan u američki Nacionalni registar istorijskih mjesta, a Muzej Woodstocka organizator je pješačkih tura na nekadašnjem festivalskom prostoru, ali fotografije iz tog perioda nisu najprezizniji indikator gdje se tačno nalazila pozornica, kažu arheolozi.

Njihova istraživanja će biti iskorištena da pomognu muzeju u preciznijim “interpretacionim pješačkim pravcima” za 50-godišnjicu Woodstock-a sljedeće godine.

Direktor projekta Josh Anderson rekao je Los Angeles Timesu da će njihova iskopavanja odgovoriti na pitanja gdje su bili svi sudionici festivala, nadajući se da će pod naslagom zemlje otkriti i zanimljive artefakte, koji će biti ilustracija i događaja i tog vremena, iako za sada nisu iskopali nešto posebno vrijedno.

Woodstock