Milic Vukasinovic print screen

Muzički dokumentarci: napokon i ti, sine Miliću! Ili – korida u rocku.

Brbljaonica Film & Foto & TV Muzika BiH Show Time

E, sad, da vidimo kako sam ja postao doktor za rock and roll, uvodna je rečenica Milića Vukašinovića za (najluđu?) dokumentarnu priču o njegovoj bogatoj rock & all karijeri i njegovoj još osebujnijoj pojavi.

O prebogatoj zaostavštini rock and rolla na našim prostorima do prije samo nekoliko godina na prste su se mogli pobrojati recentni dokumentarci, kao ”Sretno dijete” o ex-Yu novom valu (2003.), ”Kad Miki kaže da se boji” o Štuliću i Azri (2004.), ”Kao da je bilo nekad” o EKV-u (2008.) ili ”Bijelo dugme” (2010.).

Onda je krenuo ‘novi val’, vrlo vjerovatno potaknut rađanjem festivala muzičkih dokumentaraca, kojih u regionu već ima desetak, pa smo dobili neke od sjajnih filmova o Arsenu Dediću, Vladi Divljanu, Buldožeru, Balaševiću, Bajagi, Zabranjenom pušenju, a jedan, ”Scream for Me Sarajevo”, doživio je i svjetsku kino distribuciju.

U ovom trenutku, u završnoj produkciji su dokumentarci koji će sigurno privući veliku pažnju – film o Indexima sarajevskih autora Bojana Hadžiabdića i Zorana Kubure, priča o Miletu Kekinu i njegovoj ”Kući bez krova” Denisa Mujadžića Denykena i ”Iza horizonta” o magu klavijatura Lazi Ristovskom koji rediteljski potpisuju Ivan Grlić i Darko Bajić.

Jako puno je još imena na bivšoj i sadašnjoj sceni čije bi priče bile itekako zanimljive, i kao muzički dokument i kao ispovijest osebujnih likova.

Milić Vukašinović je takav.

Čak i oni koji ga ne poznaju izvan svjetala pozornice mogu naslutiti koliko je svojstven, osobit, intrigantan, nekonvencionala, ponekad bizaran. I ako bude dosljedan svom ‘bez dlake na jeziku’ imidžu, film o njemu mogao bi biti hit.

”E, sad, da vidimo kako sam ja postao doktor za rock and roll”, uvodna je Milićeva rečenica za dokumentarac koji ovih dana intenzivno na svojoj stranici najavljuje DVD studio Čigoja.

Dokumentarce spomenute u uvodu radili su uglavnom ugledni autori, tijesno povezani sa rock muzikom, Igor Mirković, Dušan Vesić, Mladen Matičević, Milan Nikodijević, no priču o Miliću Vukašinoviću producira i snima, za taj svijet, potpuno anonimni Miroslav Čigoja.

U sasvim drugom miljeu – on je zvijezda.

Pretraga na internetu odmah će vam predložiti njegov video kanal koji nudi raskošni izbor bosanskih kraljeva korida, ispovijesti legendarnog Zmaja od Šipova, studioznih analiza o šampionima ‘bodenja’ i, među njima, dokumentarac – o Miliću Vukašinoviću.

Zapanjeni? Možda ne bi trebalo.

Moguće je da kontroverzni Mića, predani i prekaljeni roker, koji je bez skrivanja, s ponosom i ‘iz inata’ radio pjesme za folk zvijezde, a u vlastitima se stalno poigravao sa erotikom i folkorom (”Žikino kolo” je legenda), samo zaključio ono što često čini – da tumačenje njegove životne i muzičke priče ne trebaju profesionalci i estetičari, nego prostodušni ‘lik iz naroda’, ekspert za koride, čija je publika ekvivalent domaćeg stadionskog rocka (kojeg više ni nema). Možda će takav autor o uraditi bolji film o njemu takav kakav jeste. Kako god ispalo, Vukašinović je digao prašinu.