Indexi i Maja Perfiljeva

Riješen jedan od velikih misterija ex-YU rocka – otkrivena izgubljena pjesma ‘Izvor’ grupe Indexi

Muzika BiH Show Time

Mit o izgubljenom psihodeličnom rock broju Indexa traje od Zagreb festa 1971. godine i kad se već činili da je niko nikada više neće čuti, osim festivalske publike iz te godine, slučajno je izronio njen bootleg snimak.

Znameniti šlagerski Zagreb Fest je 1970. i ’71. godine imao zanimljivu novinu, dodatni takmičarski rock program, sa publikom kao jedinim ocjenjivačem, što je bio značajan poticaj žanru koji se u tadašnjoj zemlji sve intenzivnije razbuktavao.

U prvoj godini publika je za finale izabrala Korni grupu s pjesmom ”Jedna žena”, Josipu Lisac koja je s Grupom Mi izvodila Arsenovu “Život moj” i Indexe s “Da sam ja netko“, a na kraju je to bio i redoslijed pobjednika. U tadašnjoj štampi zabilježeno je da su Kornijevci bili zvijezde rock programa, da su svoju temu svirali u verziji dugoj više od 15 minuta i da su ovacije publike trajale još dodatnih desetak minuta, zbog čega je bio ugrožen televizijski prijenos, jer sljedeći izvođač nije mogao odmah na scenu.

Naredne, 1971. godine, u finali su opet Korni grupa s pjesmom ”Kosovka djevojka”, Indexi i ”Izvor”, te Crveni koralji koji su izvodili pjesmu ”Sjećanje”.

Pjesmu “Izvor” namjenski je za Indexe komponirao Hrvoje Hegedušić, a njegova tadašnja supruga, pjesnikinja Maja Perfiljeva (na naslovnoj fotografiji sa Indexima) napisala je tekst.

Ovaj put pobijediše Indexi, a ”Izvor” je postao mit.

Indexi, koncert
Indexi, koncert

Naime, Hegedušić je gotovo cijelu narednu godinu pokušao organizirati studijsko snimanje pjesme i nije uspio, ni tada niti bilo kada kasnije.

Da joj ne bi bio izbrisan trag, autor je pjesmu ustupio tada popularnom pjevaču Daliboru Brunu (inače, treći pjevač Korni grupe, koji je u postavu ušao poslije Dušana Prelevića, a naslijedio ga je Dado Topić) i ona se 1973. pojavljuje na njegovom prvom solo albumu ”Voljenoj”, ali ni po čemu nije bila zapažena, iako ju je aranžirao klavijaturista Indexa Ranko Rihtman.

U sjećanju publike Zagreb Festa i u prepričavanju o ”Izvoru” u tumačenju Indexa, pjesma u maniru psihodeličnog rocka postajala je mit. Tim veći što se više od trideset godina kasnije činilo da je zauvijek izgubljena, jer ni autor knjige ”Indexi – U inat godinama”, Josip Dujmović, nije uspio otkriti njene tragove.

A onda slučajnost rješava misteriju.

Bojan Hadžiabdić i Zoran Kubura, autorski i rediteljski dvojac BH Televizije 1, poznat po nizu muzičkih dokumentaraca, već dvije godine skupljaju arhivski materijal i svjedočenja o Indexima, radeći na ”projektu života” – prvom dokumentarom cjelovečernjem filmu o slavnoj sarajevskoj grupi.

U vrijeme kada su snimali razgovor sa klavijaturistom Indexa, Nenom Jurinom, događa se čudo – muzičar im je otkrio snimak ”Izvora”, koji mu je nešto ranije donio jedan poznanik, koji je ‘izgubljenu pjesmu’  snimio na kasetefonsku audio traku sa radijskog prijenosa Zagreb festa.

Snimak je tehnički daleko od savršenstva, ali ”Izvor” napokon možemo čuti, poslije čak 48 godina.

1 razmišljanje na “Riješen jedan od velikih misterija ex-YU rocka – otkrivena izgubljena pjesma ‘Izvor’ grupe Indexi

  1. Divno je čuti, makar i tehnički nesavršenu, ovu pesmu u originalu. Davorin je i ovim dokazao da je najbolji i neprevazidjen Pjevač❤

Komentari su zatvoreni.