Nobelova nagrada za knjizevnost 2018-2019

Nobel za književnost: Dylanovi ‘nasljednici’ – Olga Tokarczuk za prošlu i Peter Handke za ovu godinu

Cooltura Saznajem

Švedska akademija objavila je danas (10. 10.) dvoje laureta Nobelove nagrade za književnost, a dobili su je Poljakinja Olga Tokarczuk i Austrijanac Peter Handke.

Godinu poslije nagrađivanja Boba Dylana, Nobelova nagrada za književnost 2018. nije dodijeljena nakon priče o korupciji i seksualnom uznemiravanju. Naime, žiri je izgubio kvorum nakon što su se tri člana Akademije povukla zbog skandala u kojem se našla članica Katarina Frostensen, koja je osumnjičena da je pronevjerila novac i da je otkrila imena budućih dobitnika nagrade.

Već tada je objavljeno da će nagrada biti dodijeljena naredne godine skupa sa nagradom za 2019. godine, što je Akademija sada i učinila.

Dakle, za 2018. Nobelova nagrada za književnost pripala je poljskoj autorici Olgi Tokarczuk. Kako se ističe u obrazloženju, ona je nagrađena za “narativnu imaginaciju koja enciklopedijskom strašću predstavlja prelaženje granica kao oblik života”. Prvi roman “Putovanje ljudi knjige” izašao joj je 1993., a u svijetu je pozmata kao jedan od pokretača i suorganizatorica poljskog Festivala priča.

Austrijski autor Peter Handke laureat je za 2019. godinu, za “rad koji je lingvističkom inventivnošću istraživao periferiju i specifičnost ljudskoga iskustva”.

Rođen je 1942. u Austriji, živio je i u Istočnom Berlinu, a studirao pravo u Grazu, sa bi 1965. prekinuo studij nakon objavljivanja prvog romana ”Die Hornissen” i od tada je slobodni umjetnik.

Predstavnik nove kritičke književnosti i idol beat-generacije postao je 1966. i bio je inspiracija za niz pisaca krajem sedamdesetih i u osamdesetima. Objavio je brojne romane, drame, petske zbirke i radiodrame, a u njegovom opusu izdvajaju se djela ”Strah golmana pred jedanaestercem”, Kratko pismo za dugo rastajanje”, ”Kaspar”, ”Spori povratak kući”, ”Užas praznine”, ”Trenutak pravog osjećaja”…

Švedska akademija, objava laureata