Teatar na otvorenom – kad nenadana kiša ne prekine, nego čak pojača magiju

Cooltura Gledam

Drugo izdanje festivalskog teatra pod vedrim nebom ”Ljetne večeri Studio Teatra” u Zenici šest je dana zaista pratilo vedro nebo, a onda se, u sred završne predstave, prolila kiša – i nije otjerala publiku. Dapače, dogodila se magija, koju kao da je sama sudbina režirala.

 Festival, koji je 4. 8. otvorila hit komedija ”Svingeri” beogradskog Pozorišta Slavija, za veliko finale je ostavio još jedan popularan komad, komediju Fadila Hadžića ”Državni lopov” u produkciji Studio Teatra, koja već više od deset godina puni gledališta diljem BiH i regiona.

Ništa čudno onda nije da je nova izvedba glumačke trojke, Nusmira  Muharemovića, Irfana Kasumovića i Mirze Mušije, malo kasnila, jer su festivalski volonteri morali unositi dodatna sjedala za sve one što su željeli biti na završnici festivalskog teatra na otvorenom, u ljetnoj bašti Doma armije/Preporoda.

Iako su se šest prethodnih dana sve predstave događale doslovno pod vedrim nebom, na zadnjoj je sudbina umiješala prste. Na sredini izvedbe pala je kiša. Kratko vrijeme su čak glumci nastavili igrati, a publika ostala na svojim mjestima, no onda je predstava ipak prekinuta, uz objavu da će u dogledno vrijeme biti ponovljena. Ali, gledatelji nisu odlazili. Velika većina je ostala, u nadi da će kiša prestati. I nebo se smilovalo posle pola sata.

Mokra pozornica, navlažena scenografija, smočena publika – čudo je to koje se teatru još nije dogodilo.

Drzavni lopov pod kisom

”Osmijeh i raspoloženje publike nakon predstave, suze radosnice u očima nas organizatora i  volonterskog kreativnog tima festivala, dokaz su da je teatar pobijedio, da Zenica ima publiku koja će bez obzira na prepreke uvijek biti tu i stvarati ambijent za bolje i ljepše sutra. Za magiju koju teatar može pržiti”, objava je Studio Teatra, odnosno njegovog PR voditelja Mirze Begovića i osnivača/direktora Nusmira Muharemovića poslije ove jedinstvene noći.

Pored ”Svingera” i ”Državnog lopova”, zenički festival je ove godine ponudio još duodrame ”Emigranti” (SKC Kakanj) i ”Derviš i smrt” (Studio Teatar), zagrebačku predstavu ”Duet za jednog” (Točka na i/Ana Vilenica), te dvije predstave za djecu s pratećim radionicama, ”Vrh svijeta -DJ Šampinjon” (Kabare teatar Tuzla) i ”Lakonoga u čarobnoj šumi” (Fani/BKV Sarajevo).

Programski, dakle, bogatiji i raznovrsniji od prošlogodišnjih premijernih ”Ljetnih večeri”, a važnije od toga – sa izrazito većom pažnjom publike, zenički festival je sam sebi podigao ljestvicu standarda, ali i hrabro najavio: treće izdanje se već od sutra planira, uz obećanje da će biti jednako kvalitetno kao ovogodišnje i još sa puno novih sadržaja.

Fotografije: Dijana Muminović

Drzavni lopov