Emmy 2019

Emmy 2019 – glavni trofeji za Igru prijestolja, Fleabag i Černobil

Film & Foto & TV Show Time

Bila je to britanska invazija na 71. dodjeli Emmy trofeja, euforično su mediji u Velikoj Britaniji slavili pobjedu serije ”Fleabag” u kategoriji komedije i nagradu za najbolji TV film.

Najvažnije svjetske nagrade za televizijsku produkciju podijeljene su 22. 9. na ceremoniji u noći s nedjelje na ponedjeljak.

Epska HBO serija ”Game of Thrones” osvojila je priznanje kao najbolja u kategoriji dramskih serija – četvrti put. Zanimljivo da je i Peter Dinklage četvrti put nagrađen za najbolju sporednu ulogu (tumači Tyriona Lannistera), postavši prvi glumac koji ima četiri Emmyja za istu ulogu.

Britanska komična serija ”Fleabag” proglašena je najboljom u svojoj kategoriji, ali je dobila još tri nagrade, za najbolji scenarij, najbolju režiju i najbolju glavnu žensku ulogu, čime je obilježila ovogodišnji Emmy.

U trećoj najvrijednijoj konkurenciji, mini serija, naslov najbolje dobio je ”Černobil”, sa još dva trofeja – za najbolju režiju i najbolji scenarij u svojoj kategoriji.

Nagrada za najbolji TV film pripala je britanskom ostvarenju ”Bandersnatch”, interaktivnom SF filmu iz serije ”Black Mirror”.