AMUS-Skupština

Novo iskušenje za AMUS – uvjetno oduzimanje dozvole za ostvarivanje autorskih prava

Muzika BiH Show Time

AMUS, bh. agent za kolektivno ostvarivanje prava autora muzičkih djela, jučer je od Instituta za Intelektualno vlasništvo BiH dobio rješenje kojim mu se uvjetno oduzima dozvola za obavljanje djelatnosti na period od 12 mjeseci.

Podsjetimo, nedugo nakon što je Dino Dervišhalidović u maju 2018. podnio ostavku na funkciju predsjednika Asocijacije kompozitora i muzičkih stvaralaca BiH (AMUS), počeli su se događati burni trenuci koji su eskalirali stvaranjem dvije frakcije, od kojih svaka tvrdi da je ona druga kočničar unapređenja sistema ubiranja i raspodjele sredstava na ime ostvarivanja autorskih muzičkih prava.

https://www.glas.ba/2019/05/29/lomovi-u-amus-u-lazni-upravni-odbor-i-falsificiranje-pecata/

Epilog je maglovit, a to otkriva i jučerašnja objava za javnost pristigla iz još uvijek legitimne stručne službe AMUS-a, koju u nastavku prenosimo u cjelosti.

AMUS, Arnautalić, Dervišhalidović, Bregović

Radi boljeg razumijevanja nastale stuacije ističemo da uvjetno oduzimanje licence znači da se oduzimanje licence neće desiti ukoliko AMUS u roku od 12 mjeseci ispuni zahtjeve Instituta, odnosno ukoliko se održi Skupština AMUS-a sa dovoljnim brojem prisutnih članova i usvoje dokumenti.
AMUS napominje da u skladu sa odredbama Zakona, i dalje nastavlja djelovanje kao jedina organizacija koja ima dozvolu-licencu za obavljanje poslova kolektivnog ostvarivanja autorskih prava kompozitora i muzičkih stvaralaca.

Korisnici ostaju u obavezi plaćati naknadu za korištenje autorskih prava AMUS-u, u skladu sa odredbama važećih ugovora, a AMUS ima zakonsku obavezu prikupljena sredstva raspodijeliti autorima. Ovi navodi objavljeni su na zvaničnoj web stranici Instituta.

Pored navedenog, neophodno je spomenuti da je AMUS na elektronskoj Skupštini od 08.03.2019. godine usvojio sve dokumente, a kako je naloženo rješenjima Instituta. Elektronska Skupština je sazvana nakon što je AMUS imao 5 neuspjelih sjednica Skupštine na kojima bi se razmatrala i usvojila dokumenta, pa je u cilju ekonomičnosti te lakšeg pristupa sjednici Skupštine većeg broja autora, a u skladu sa Statutom AMUS-a i Poslovnikom o radu Skupštine AMUS-a, sazvana elektronska Skupština.

Bez obzira na sve učinjeno u skladu sa zakonom i aktima AMUS-a,  Institut je stava da se ovi akti ne mogu usvojiti na ovaj način, da nije bitna volja preko 500 članova koji su se odazvali pozivu za elektronsko glasanje, nego se insistira na održavanju sjednice na koju će autori fizički pristupiti, pri tome ne navodeći zakonski osnov za ovakvo postupanje.

Amus skupština
Amus skupština

AMUS je zbog nepostojanja zakonskog osnova za donošenje rješenja od strane Instituta pokrenuo sudski postupak, međutim, do danas nije donijeta sudska odluka stoga ne postoji stanovište suda da li Institut postupa u skladu sa zakonom ili ne.

Bez obzira na pokrenute sudske postupke, AMUS je u cilju poštivanja naloga od strane Instituta i osiguranja rada AMUS-a ( a da se ne bi doveo u situaciju gubljenja licence), sazvao više sjednica Skupštine koje nisu elektronske, a kako bi, iako su akti usvojeni na elektronskoj skupštini, postupio po uputama Instituta i to : 15.05.2019. godine, 30.05.2019. godine, 05.07.2019. godine, 08.07.2019. godine. Niti jedna sjednica Skupštine nije održana zbog nedostatka kvoruma, odnosno nedolaska dovoljnog broja autora na zakazane sjednice Skupštine.

AMUS mora istaći da je upravo prepoznao problem u važećem Statutu a na osnovu (ne)odaziva na zakazane sjednice Skupštine, da je potrebno donijeti izmjene Statuta u smislu da pored prava koja im pripadaju, autori koji ostvaruju određene iznose naknada imaju i obavezu prisustva i glasanja na sjednicama Skupština.
Međutim, Institut svojim odlukama koči ovakve mehanizme glasanja u AMUS-u, te ih dovodi u situaciju da se ne mogu održati sjednice Skupštine zbog trenutno važećih odredbi koje regulišu prisustvo i kvorum na sjednicama Skupština.

Dakle, AMUS je Statutom koji je usvojen Odlukom članstva na elektronskoj skupštini, a koju Odluku Institut ne priznaje, regulisao obavezu prisustva i glasanja na sjednicama Skupštine za autore koji ostvaruju određene iznose tantijema.
Institut je Rješenjima kojima ne priznaje Odluke sa elektronske skupštine, a kojima AMUS prevazilazi sve trenutno postojeće probleme prisustva, kvoruma i glasanja, doveo AMUS u situaciju da ima „vezane ruke“ za daljnje postupanje, a nakon toga je i donio Rješenje kojim se AMUS-u uslovno oduzima dozvola. Dakle, Institut je svojim radnjama prouzrokovao bezizlaznu situaciju za AMUS.

O svim dešavanjima unutar AMUS-a, kao i korespodenciji i donesenim Rješenjima, AMUS je upoznao članstvo blagovremeno.

Stoga, i ovaj put AMUS obavještava članstvo, predstavnike medija i korisnike autorskih muzičkih prava o trenutnoj situaciji, o pravima i obavezama članova i korisnika, kao i poduzetim radnjama AMUS-a u cilju postupanja u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima.

Također, bit ćete blagovremeno obaviješteni i o svim narednim radnjama koje će AMUS poduzeti kako bi zaštitio autore u ostvarivanju njihovih prava. Napominjemo da je slijedeća sjednica Skupštine zakazana za 23.10.2019. godine.

amus-tribina