JJ Cale: posthumni studijski album & neuništivi Stonesi: nova kompilacija

Muzika - svijet Show Time

U pripremi su dva albuma legendarnih rock veličina koje bismo mogli nazvati emotivnom retrospektivom velikih trenutaka u rocku.

JJ Cale ne spada u tipične zvijezde rocka, ali svi koji poznaju njegov opus znaju i o kakvom velikanu je riječ.

Preminuo je u ljeto 2013. i nepunih šest godina kasnije pojavljuje se njegov posthumni studijski album “Stay Around” sa do sada neotkrivenim materijalom, koji je, što izdanju daje dodatnu vrijednost, producirao i miksao sam Cale.

Najavljen singlom ”Chasing You”, album ”Stay Around” sastavili su Caleovi najbliži ljudi – njegova udovica, muzičarka Christine Lakeland Cale i dugogodišnji menadžer i prijatelj Mike Kappus. ”Ove pjesme imaju snažan utjecaj na mene. Vode me na neko drugo mjesto.“, ukratko je rekla Christine.

Izdanje će biti objavljeno 26. 4. ove godine i prvi put nakon dugo godina obožavatelji legendarnog autora i gitariste imaju priliku poslušati njegov dosad neotkriveni materijal.

Od debitantskog albuma “Naturally” (1971.) i pjesme ”After Midnight”, JJ Cale se smatra jednim od prvih predstavnika takozvanog Tulsa zvuka, te je bio uzor brojnim velikim muzičarima poput Erica Claptona, koji je jedan od velikih uspjeha zabilježio obradom njegove pjesme “Cocaine”.

A vječni, neumorni i neuništivi Rolling Stonesi, uz novu turneju i najavu novog studijskog materijala, priredili su “Honk” – novu kompilaciju na kojoj se izbor pjesama proteže od 1971. do 2016. godine, zaključno s Grammyjem nagrađenim ”Blue & Lonesome”.

Kompilacija će biti dostupna u tri oblika – na dvostrukom CD izdanju, trostrukom LP izdanju i u digitalnom formatu, kao i dvije verzije – standardno sa 36 pjesama i deluxe izdanje, na kojem  će se naći i deset live snimaka zabilježenih na rasprodanim koncertima s nedavnih turneja.

Među njima će biti neki posebno atraktivni brojevi, kao što je izvedba pjesme ”Bitch“, na kojoj im se pridružio legendarni Dave Grohl (Nirvana, Foo Fighters), te balada ”Wild Horses“, koju je s njima otpjevala Florence Welch (Florence + The Machine). Deluxe CD izdanje sastojat će se od tri dijela, dok će Deluxe LP izdanje biti četverostruko.

Za najavu kompilacije izabran je snimak ”Wild Horses“, nastao na nastupu u Londonu, u maju 2018. godine, u sklopu ”No Filter“ turneje.