Woodstock 1994

Balkandijada oko Woodstocka 50: velika fešta je zvanično otkazana

Muzika - svijet Show Time

It’s over folks. Woodstock 50, kojim je od 16. do 18. 8. trebala biti obilježena velika obljetnica najslavnijeg festivala u rocku, zvanično je otkazan.

Od prve objave da će Michael Lang, koji je kao 25-godišnjak pokrenuo i slavni festival 1969. godine, na istom prostoru prirediti Woodstock 50, počeli su se redati problemi financiranja projekta, dozvole za lokaciju festivala (pa se mijenjala), a onda i otkazivanja izvođača najavljenih za veliku proslavu.

”Naporno smo radili u traženju načina kako odati počast Woodstocku i vječnim vrijednostima mira, tolerancije i muzike, ali jednostavno nam je ponestalo vremena. Zahvaljujemo se svima koji su nas podržavali te se nadamo da ćemo i u budućnosti slaviti Woodstockove ideale”, oglasio se Lang.

woodstock-50-logo-art-2019-billboard

Zanimljivo, do sada su bez problema priređivani koncerti za svaki od okruglih jubileja Woodstocka, dakle za 10-, 20-, 25-, 30- i 40-godišnjicu, a na njima su nastupali brojni izvođači sa izvornog festivala i velike zvijezde novog vremena.

Posebno je bila atraktivna 25-godišnjica, 1994. godine, pred oko 550.000 posjetitelja, kada su, među ostalima, nastupili Joe Cocker, Aerosmith, Metallica, The Allman Brothers Band, Red Hot Chili Peppers, Peter Gabriel, čak i Bob Dylan koji je odbio pjevati na originalnom Woodstocku.

Za obilježavanje pola stoljeća ‘festivala ljubavi’ bili su najavljeni The Killers, Miles Cyrus, Robert Plant, David Crosby, Jay Z, Akon, Gretta Van Fleet, Black Keys i mnogi drugi, s procijenjeno je bilo da će doći pola miliona ljudi, no igre (čini se najviše oko novaca) urušile su cijelu priču.

I još jedna zanimljivost – za honorare izvođača isplaćeno je ranije 32 miliona dolara, a o sudbini tog novca posredno je progovorio Michael Lang, koji se nada da će barem 10% tog iznosa oni donirati za nevladina udruženja koja se bave zaštitom okoliša. Sic.