Spiridon

Nova imena region scene: banjalučka supergrupa Spiridon

Muzika BiH Show Time

Spiridon je novo bendovsko ime, ali ekipu čine iskusni muzičari iz poznatih gradskih sastava, pa je možemo nazvati banjalučkom metalskom supergrupom.

Stara ekipa na sceni sa novim idejama, koja je za kratko vrijeme u vlastitoj produkciji uradila prvi singl, a ubrzo slijedi i drugi – najkraći je opis izlaska Spiridona na scenu.

Bend čine muzičari koji su radili u tri poznata banjalučka benda – iz Tankera su gitaristi Saša Rogić i Dejan Savić, iz Revolta pjevač Bojan Dakić, te iz Benefita ritam sekcija, basista Srđan Lakić i bubnjar Bojan Katalina.

Groove metalci Benefit su se ugasili prije više od godine, a zanimljivo je da su veterani, hardcore/crossover petorka Revolt, početkom ovog mjeseca, poslije skoro dvadesetogodišnje pauze, objavili povratnički singl “Snovi” kao uvod u album “Kontrakcije”. No, priključivanje njihovog pjevača novoj supergrupi samo je nešto što se nerijetko događa – paralelni rad u dva benda.

Tanker se isto tako krajem 2018., nakon četiri godine pauze, počeo razbuđivati, snimali su singl “Shores of the weeping willow”, a onda je opet završio ‘na ledu’. Prema riječima njihovog gitariste Saše Rogića, on i Dejan nisu odustali od benda, ali trenutno nemaju funkcionalnu postavu za Tanker, pa se Spiridon dogodio u pravo vrijeme.

Nedugo nakon okupljanja, Spiridon ima prvu pjesmu, ”Mrtva priroda”, koju su označili kao demo, jer je snimljena u produkciji grupe, sa Dejanom Savićem u ulozi ton majstora.

– Najteže je bilo napraviti taj prvi snimak, jer mi faktički nemamo neka velika iskustva sa snimanjem i miksovanjem, a sve smo radili sami, što se vjerovatno može i čuti, ali sada nam je fokus da se pokrenemo što prije i završimo materijal, da možemo na svirku, na binu, barem festivalsku varijantu od 30 do 45 minuta za početak – kaže Saša Rogić, otkrivajući posredno ozbiljnije ambicije Spiridona.