Josipa na kiši ili – kiša kao poseban i bogomdani muzički ugođaj

Muzika - regija Show Time

Nekako se, spletom okolnosti, u zadnje vrijeme događa da neočekivana kiša neke atraktivne koncerte učini još atraktivnijim i nezaboravnim.

Iako je, za veliko čudo, ovogodišnji IN Music, koji je postao poznat kao kišni festival, ovaj put prošao bez i jedne kapi, niz drugih velikih događaja pratile su vremenske neprilike – kišni drugi dan Arsenala, pljusak za kraj koncerta grupe Whitesnake prije desetak dana na beogradskom Tašu i, nevjerovatno, ista stvar i na zagrebačkom koncertu nekoliko dana poslije, pa pljusak na početku ovogodišnjeg Exita.

Premda svaki organizator koncerata na otvorenom sa zebnjom gleda u nebo i proklinje sudbinu ako se ono otvori, mnogi kišni koncerti postanu posebno čuveni, kakav je bio prošlogodišnji nastup Simple Mindsa na splitskom Žnanju, o kojem se dugo pričalo više nego o samoj svirci, dok je davnašnji koncert Bajage i Instruktora, 1985. godine na Tašmajdanu pod apokaliptičnim pljuskom, ušao u legendu.

Kiša je, eto, ispratila i Josipu Lisac, na njenom prvom nastupu na Šalati, ali ovaj slučaj ima dodatnu sudbinsku poveznicu, koju je na početku koncerta spomenula i sama pjevačica.

“Upravo je na ovom prostoru Karlo Metikoš održao dva sjajna povratnička koncerta nakon svjetske turneje na kojoj je nastupao kao Matt Collins. Dvanaest tisuća ljudi ga je čekalo po kiši. Nisam mogla ići na taj koncert jer sam bila premlada, ali sam slušala o njemu, a zahvaljujući  HRT-u prikazat ćemo vam prilog o tome”, najavila je Josipa video koji je publika gledala na velikom ekranu.

“Boginja”, “O jednoj mladosti”, “Dok razmišljam o nama”, “1000 razloga”, “Živim po svome”,” Gdje Dunav ljubi nebo”, “Danas sam luda”, “Tu”, “Hir, hir, hir”, “Magla”… dva puna sata bila su ispunjena kultnim pjesmama i duhovitim Josipinim razmišljanjima, a iako je cijelo vrijeme govorila publici da su “tihi kao u sentišu”, u finišu koncerta mnogi došli pred pozornicu i plesali upravo po kiši koja je napravila još jednu poveznicu s koncertom Matta Collinsa na Šalati.

Tako je u ritmu kiše (što je, inače bio naziv Collinsove turneje 1964/65. godine, imenovane po njegovom hitu ”Ritam kiše”) Josipa je rasprostrla svoj ”Ležaj od suza” pred fanove.

Kamerom zabilježio Nikola Knežević