Maja-Perfiljeva (foto Borna Filic PIXSELL)

Umrla Maja Perfiljeva – neka sanjarska veza pjesnikinje i Indexa

Muzika - regija Muzika BiH Show Time

Zagrebačka pjesnikinja i profesorica hrvatskog jezika i književnosti Maja Perfiljeva umrla je 79. godini života.

Rođena je u Tivtu, u Boki Kotorskoj, gdje je provela najranije djetinjstvo, a školovala se i živjela u Zagrebu.

U javnosti se afirmirala kao autorica tekstova pop i rock glazbe i najviše njenih stihova pjevali su Krunoslav Kićo Slabinac i Dalibor Brun, te Gabi Novak (Gazi dragi srce moje), Mišo Kovač, Duško Lokin, Radojka Šverko i drugi hrvatski izvođači, a posebno mjesto ima u pjesmarici Indexa, za koje je napisala stihove nekih od najpoznatijih pjesama – “Da sam ja netko” (Zagreb fest 1971), “Sanjam” (Zagreb fest 1972) i ”Balada”.

Jedna spada i među brojne mitove vezane uz slavnu sarajevsku grupu. Pjesmu “Izvor”, izvedenu u rock programu Zagrebačkog festivala 1971. godine, namjenski je za Indexe komponirao Hrvoje Hegedušić i njegova tadašnja supruga Maja Perfiljeva napisala je tekst. U direktnom duelu sa Korni grupom, Indexi su pobijedili u tom programu, ali ”Izvor” nikada nije snimljen u njihovoj izvedbi i ostao je dio legende.

Maja Perfiljeva se s Indexima prvi put srela na Opatijskom festivalu 1967. godine i o tome je kasnije svjedočila:

– Bila sam na probi festivalskih izvođača i poslije pet, šest solista, na scenu izlaze neki momci, duže kose nego što smo navikli na festivalima. Trojica gitarista počeli su se priključivati na pojačala, a kad su ti dečki počeli u svakoj rečenici spominjati ‘jebiga’, bila sam malo zbunjena, jednostavno kod nas se to nikada nije čulo, pogotovo ne na sceni, makar bila i proba u pitanju. Nekako sam naslutila da bi to mogla biti grupa Indexi, sarajevska grupa o kojoj se sve više govorilo, čije se sviranje u našim muzičkim krugovima opisivalo kao izvanredno i originalno (iz knjige ”Indexi: U inat godinama”).

Nakon intenzivnijeg pisanja za Indexe u 1970-im godinama, Perfiljeva se kao autorica javlja i na njihovom posljednjem studijskom albumu ‘‘Kameni cvjetovi” iz 1999., za koji su još stihove pisali Miroslav Pilj, Abdulah Sidran i Željko Krznarić.

Prijateljujući posebno s Davorinom Popovićem, Maja je, nakon što je saznala za Pjevačevu tešku bolest, došla u Sarajevo, krajem maja 2001. Poslije tog njihovog zadnjeg viđenja, putujući autobusom, počinje pisati stihove:

U vjetru vremena ostaješ mi ti
Iskru života palit ću za tebe
I ne dam tami da uzme te od mene
I sve dok dišem… disat ćeš i ti…

Pročitala ih je Davorinu telefonom, sutradan ujutro, a on je uzvratio: Odlično Majo, i ta će na naš novi album! Samo da Pjevač ozdravi!

Umjesto na tom još jednom nedosanjanom snu Indexa, pjesma je završila u Majinoj poetskoj zbirci “Samo jedan život imam”, s posvetom Davorinu!

Čuvena fotografija iz 1972. godine: Indexi i Maja Perfiljeva
Čuvena fotografija iz 1972. godine: Indexi i Maja Perfiljeva

Pjesme Maje Perfiljeve za Indexe:

Balada (F.Redžić / S.Kovačević-Maja Perfiljeva)single, 1972
Da sam ja netko (Hrvoje Hegedušić-Maja Perfiljeva)single, single 1971
Hej ti (Lj.Konstatinov-M.Perfiljeva)kaseta, RTVLJ, 1972
I mi i nas dvoje (F.Redžić-M.Perfiljeva-F.Redžić)single, 1976
Ispijmo zlatni pehar (F.Redžić-M.Perfiljeva-F.Redžić)single, 1978
Leptiru moj (S.Kovačević-M.Perfiljeva-S.Kovačević)Kameni cvjetovi, 1999
Mjesto pod suncem (S.Kovačević-M.Perfiljeva)Kameni cvjetovi, 1999
Moja Hana (Fadil Redžić-M.Perfiljeva-F.Redžić)single, 1976
Sanjam (H.Hegedušić-Maja Perfiljeva-F.Redžić)single, 1972
Voljela je sjaj u travi (V.Delač-M.Perfiljeva)single, 1977