Ljetne večeri Studija Teatar: Savršen kroj Državnog lopova na Trgu ratnika, A šta ćemo sad?!

Cooltura Gledam

U teatarskoj festivalskoj familiji su najmlađi, zbog tehničkih okolnosti nemaju velike ansambl predstave i komade sa zahtjevnom scenografijom, ali u svemu ostalom zeničke Ljetne večeri Studija Teatar pod otvorenim nebom veliki je festival.

Zapravo, veličinu bilo kojeg događanja čini količina dobrih vibracija koje se ulažu u njegovu realizaciju i intenzitet emocija koje publika vraća priređivačima i izvođačima. I jedno i drugo prati festival što ga nezavisni Studio Teatar tek treću sezonu organizira na improviziranoj ljetnoj sceni Doma armije/Preporoda u Zenici.

Ovogodišnje Ljetne večeri, u utorak 2. 7., otvara predstava ”Savršen kroj” Sarajevskog ratnog teatra, čiji protagonisti su Admir Glamočak i Sead Pandur, a režiju potpisuje Jasmin Duraković. U ovom komadu naizgled banalan susret pretvara se u buran odnos dvojice, reklo bi se, potpuno različitih ljudi koje, kako će se ispostaviti, spaja ljubav prema istoj ženi. A gdje je ljubav, obično je priča o ljudskim sudbinama vrlo burna.

Drugu noć festivala (3. 7.) publici će se predstaviti ”Trg ratnika“, predstava u režiji Dine Mustafića i u produkciji Pozorišta mladih Sarajevo, sa Belmom Lizde Kurt i Mariom Drmaćem kao tumačima uloga, a priča britanskog autora Nicka Wooda ”tjera nas da ismijemo svoje sopstveno (ne)znanje, da iznova provjerimo onu često rabljenu, a rijetko provjeravanu definiciju, naučenu iz križaljki, a koja nam kaže – Rat je sukob dvaju ili više zaraćenih strana”.

U trećoj večeri festivala igra se ”A šta ćemo sad?“, Yugoarta i Pozorišta Slavija Beograd, predstava koja je nastala po motivima priče Branka Đurića, a tekst i režiju potpisuje Erol Kadić, dok glavne uloge ostvaruju Sofija Juričan i Ivan Đorđević Džudi.

U petak, 5. jula, na programu je avanturistička predstava za djecu ”Potraga za konačištem“, koja je nastala u produkciji Teatra Kabare Tuzla sa Irfanom Kasumovićem i Elvisom Jahićem u glavnim ulogama, a i subota je namijenjena najmlađoj publici za koju je Gradsko kazalište ”Joza Ivakić“ iz Vinkovaca igrati muzikl ”Pepeljuga”.

Ljetne večeri zatvara ”Državni lopov“, hit komedija koja 15 godina spada među najigranije živuće predstave u BiH, a u produkciji Studija Teatar i sa glumcima Nusmirom Muharemovićem, Irfanom Kasumovićem i Mirzom Mušijom, postaje trade-mart zeničkog open air festivala, ali i Studija Teatar, koji je s ovom predstavom proputovao dijelom regije i kontinenta.

Ljetne večeri 2019, program