Dosanjan san ljetne noći zeničkog Studija Teatar?

Cooltura Gledam

Brojna su, a među njima i mnoga nevjerovatna kazališta na otvorenom širom kontinenta, gdje možete pogledati sve, od dječijih predstava do stand-up komedija, opere i kabarea.

Lokacije su često prelijepe i jedinstvene, poput Češkog Krumlova, koji ima gledalište koje se okreće tokom predstave, a da ne spominjemo Dubrovački ljetni festival i tvrđavu Lovrijenac, jednu od najdramatičnijih i najuzbudljivijih pozornica u svijetu, ili programe Šerbedžijinog Kazališta Ulysses na otočju Brioni ili švicarski gradić Interlaken, sa scenom koja ima selo u pozaditi i gdje se predstava ”William Tell’ izvodi više od 100 godina i procjenjuje se da ju je vidjelo više od milion ljudi…

Od Zagreba, Šibenika, Zemuna, Smedereva, Koprivnice, Ohrida, pa čak i kao dodatni sadržaj na rock festivalima (IN Music), teatar na otvorenom sve je popularniji.

Zahvaljujući samo entuzijazmu nezavisnog Studija Teatar, kojeg predvodi glumac BNP-a Nusmir Muharemović, Zenica je, među prvima u Bosni i Hercegovini dobila stalni teatar na otvorenom, nazvan ”Festival ljetne večeri”.

Nakon samo jedne, prošlogodišnje sezone, festival je postao internacionalni, što lijepo zvuči kao ilustracija ambicija jedne male, samostalne i izvaninstitucionalne ekipe, ali više od toga festival otkriva nešto što se može opisati kao fenomen kada je pozorište u pitanju – gužve i kolone pred ulazom u improvizirani prostor ljetne bašte Doma armije/Preporoda, što je slučajnom prolazniku moralo izgledati kao da je neka estradna zvijezda stigla u grad.

Svingeri, 04-08-2018 Zenica

A ništa nije spektakularno u tom prostoru, ni mala scena, ni tehnika improvizirana da stvori pravi teatarski ugođaj, ali više od 400 uzbuđenih gledatelja na otvaranju ovogodišnjeg festivala, 4. avgusta, učinili su večer veličanstvenom.

Bolji početak nije mogao biti – za predstavu ”Svingeri” autora Milorada Milinkovića i u izvedbi Pozorišta Slavija Beograd tražila se karta više i sretnici koji su je pribavili s oduševljenjem su pozdravili odličnu glumačku ekipu, Jelenu Đukić, Daniela Kovačevića, Marianu Aranđelović i Mihaila Laptoševića, njihovu interpretaciju priče o vremenu današnjem i balkanskom, u kojem se prepliću smijeh i gorki okus zbog njegovih apsurda.

Ukratko, sjajan početak festivala na kojem će biti izvedeno još šest predstava – “Vrh svijeta – DJ Šampinjon” i “Lakonoga u Čarobnoj šumi” za djecu, te duodrame “Emigranti” i “Derviš i smrt”, zagrebačka predstava “Duet za jednog” i, za kraj, hit komedija “Državni lopov” rađena u produkciji Studio Teatra.

Instutucije se još nisu pretrgle u pomaganju. Stara priča. Ali, kao što u kratkoj besjedi uz otvaranje reče Nusmir Muharemović – 15 puta pomišljena ‘odluka da odustane’ u 15 dana pred početak festivala padoše u vodu pred ispunjenim gledalištem. Opet stara priča, da jedan aplauz čuda čini. Zavrijedili su ga i Studio Teatar i ljudi obični.

Kao u priči iz Shakespearovog djela parafraziranog u našem naslovu, u kojem četvero mladih ljubavnika u mračnoj šumi  padaju pod utjecaj čarolija nadnaravnih bića, u simbiozi organizatora i publike magija će se, vjerojemo, nastaviti.

1 razmišljanje na “Dosanjan san ljetne noći zeničkog Studija Teatar?

Komentari su zatvoreni.