Dave Bartholomew gettyimages

Dave Bartholomew, američki Father of Rock And Roll, umro u 101. godini

Muzika - svijet Show Time

O njemu ovdje ne znamo ništa, a Amerika ga slavi kao velikana. Dave Bartholomew, jazz muzičar koji je imao ogroman doprinos u rađanju rock and rolla, umro je 23. 6. u svojoj 101. godini.

Najpoznatiji po saradnji na izuzetnom nizu hitova sa Fats Dominom između 1949. i 1963. godine – ostvarujući više od stotinu ulazaka na pop i R&B top liste u tom vremenskom razdoblju – Bartholomew je bio jedan od glavnih arhitekata zvuka koji je sada poznat kao rock and roll.

David Louis Bartholomew rođen je na Badnjak 1918. u mjestu Edgard nadomak New Orleansa. Neka od prvih muzičkih iskustava skupljao je od bendova koji su svirali na palubadam brodova što su plovili  – rijekom Mississippi, ali i kod kuće je bilo dosta muzike – njegov otac svirao je bas i tubu u lokalnom jazz sastavu.  igrač koji je nastupao sa jazz klarinetistom Williejem Humphreyem.

U dokumentarcu ”The Big Beat: Fats Domino and the Birth of Rock n’Roll” zabilježena su neka od ranih sjećanja na lokalne bendove koji su najavljivali svoje nastupe svirajući što su kružili ulicama, a Bartholomew je bio u masi djece koja su ih slijedila da čuju pjesme poput “Tiger Rag” Louisa Armstronga.

A dvadesetak godina kasnije Bartholomew će postati važan za evoluciju rock and rolla kao što je Armstrong bio neprocjenjiv za jazz.

Zvuk koji se u Americi rađao poslije Drugog svjetskog rata bio je inspiracija impresariju Lewu Chuddu da počne tražiti rhythm and blues talente u New Orleansu koji bi snimali za Imperial Records, a u Daveu – koji je za njih već snimio uspješnju temu “Country Boy”– pronašao je vrijednog partnera.

Jedno od prvih obećavajućih imena koje su otkrili bio je mladi pijanista po imenu Antoine “Fats” Domino.

Fats i Dave su imali odmah hit za Imperial, zajedničku pjesmu “The Fat Man”, koja je odmah ušla u prvih deset na Billboardovoj R&B listi, a broj sa specifičnim ritmom, kao sasvim novi zvuk, nazvan je – rock and roll.

Iako je Bartholomew imao i nekoliko vlastitih brojeva zapaženih u to vrijeme, većina njegovog rada vezana je za koautorstvo sa Fats Dominom (“Going to the River”, “Blue Monday”, “I’m Walkin'”, “Whole Lotta Loving”), te u nekoliko tema sa Pearlom Kingom (“I Hear You Knocking”).

Bartholomew je primljen u Rock and Roll Hall of Fame kao ne-izvođač, 1991. godine, pet godina nakon što se njegov štićenik i partner Fats Domino našao u ‘slavnoj dvorani’. Dvadesetak godina poslije ova je institucija svoju godišnju proslavu američkih muzičkih majstora posvetila upravo njima dvojici i prvi put tako na najvišoj razini priznala kreativnu saradnju te prirode, izvođača i ne-izvođača.

U svakom slučaju, naslijeđe Bartholomewa kao muzičara i band-lidera nerazdvojivo je od njegovog uticaja kao arhitekte američke muzike.

Kuriozitet: Dave Bartholomew je stoti rođendan slavio 25. 12. 2018. i planirao je slavljenički koncert za tu priliku, ali je otkazan jer je hospitaliziran zbog srčanih tegoba.