Grupa Škodra

Škodra: Linija rock veterana od new primitivs korijena do indie rocka

Muzika BiH Show Time

Ovo je priča o svemu što ne znate, a treba znati, o veteranu sarajevske pop-rock škole i njegovoj zanimljivoj muzičkoj i životnoj liniji, koja je ispričana na nedavno objavljenom albumu ”Linija”.

Grupa Škodra je novo ime u Sarajevu, ali njen deux ex machina, Dražen Galić Škodra, to nije.

Na početku karijere, kao sudionik new primitivs gibanja, stajao je na binama uz prve vedete tog čudesnog sarajevskog ‘muzičkog pokreta’, Elvisa, Pušenje, Orkestar… i tekstovima svojih pjesama, zajedno s njima, bio prvoborac socijalnih tema po kojima su bili prepoznatljivi.

Nakratko ga je iz tog svijeta udaljilo služenje vojnog roka, ali se zato, poslije ”najpunkerskijeg perioda u životu”, kako ga Dražen opisuje, u Sarajevo vratio 1986. sa rokovnikom ispunjenim novim pjesmama za izvođenje s bendom.

”Na poziv druga Zlaje da se pridružim i pjevam u Crvenoj jabuci odgovorio sam da je bolje da postoje dva benda”, opisuje Škodra drugu etapu svoje muzičke linije, u kojoj formira sastav Festival s kojim ostvaruje niz fantastičnih svirki i snimanja, ostajući učahuren u jezgri alternativne rock scene u Sarajevu, ”dok su se kolege uspješno otisnule ka regionalnim muzičkim tokovima”.

Iako su u tada znamenitom časopisu ”Start” predstavljeni kao veliki sarajevski potencijal alternativne rock budućnosti, za nju je bilo ”malo vremena”, sjeća se Škodra, ”osim par izuzetaka, Kokana i Mire iz CDA ,Vese iz Galerije, Vrdoljaka koju su nam upriličili par važnih svirki, dok su mediji bili zaokupljeni gužvom na prebogatoj estradnoj pijaci i zaboravili na sve nas alternativne”.

Poslije toga Dražena Galića Škodre dugo nije bilo, bar ne na sarajevskoj muzičkoj prvoj liniji. Drugim riječima, ostajao je u sjeni. U stvari, bilo je to izbjegličko vrijeme u Holandiji, gdje je radio u teatru kao tonac i majstor svjetla, a svladavši jezik učio je tajnama scenske umjetnoste, računajući da će to koristiti i njegovim muzičkim kreativnim procesima.

Mnogima je nepoznato da su se, ipak, neke uspješne njegove pjesme, iz repertoara njegovog benda Festival, u novom ruhu pojavile na poslijeratnim albumima nekih sarajevskih bendova.

Jedna od njih je ”Ona zna (da ti priča polako”, koju je obradio Atentat i snimio za album ”Prerano za otrov, prekasno za lijek”, objavljen 2009. Kao video zapis zabilježena je njena zajednička izvedba Škodre i Atentata na koncertu u sarajevskom rock klubu ”Johnny” krajem 2012.

Tek 2017. Dražen Galić Škodra se pokreće, te u decembru objavljuje EP ”Pretvorit ćeš se u pjesmu”, a među brojevima je i ”Honey Hi”, autorovo originalno tumačenje njegove pjesme koju su Erogene zone uvrstile na svoj album ”Robija” iz 1997. godine.

U minimalističkom maniru, Škodra (gitara, vokal, synt) ju je snimio uz pomoć Vladimira Kajevića (slide gitara), lidera grupe Don Guido i Misionari.

Početkom 2018. godine, Dražen u ulozi pjevača i gitariste zajedno sa bubnjarom Berinom Tuzlićem i basistom Samirom Omerom osniva sastav Škodra.

I prvi album, sniman tokom prošle i ove godine u sarajevskom studiju Wood Sarajevo sa snimateljem i muzičkim producentem Harisom Saračevićem – nazvan je ”Linija”. Ona simbolična životna i muzička linija koja spaja autorovu prošlost sa sadašnjošću, pa je uz nove brojeve u alternative electro-pop, indie rock & post-punk maniru, njen bonus ”Ona zna”, Škodrino tumačenje njegove stare pjesme.

”Poslije završenog rada na albumu, želimo se intenzivnije predstaviti publici”, kaže Dražen. ”Svirali smo ranije, prije izlaska albuma, u sarajevskim klubovima Sloga, Jazzbina, Route 66 i mostarskom Abraševiću, no sada je vrijeme da nas čuju i u ostatku BiH, pa smo prvu koncertnu promociju izveli baš ovih dana, 21. 6. na Pajo Rock Festivalu u Širokom Brijegu, a narednu planiramo za juli u Zenici.”

Dodatnu atrakciju nastupa grupe Škodra čini još jedan bend u paket-programu – grupa Kolt Teatar, u kojoj svira isti bubnjar, Berin Tuzlić, a koja također promovira svoj novi materijal.

Album ”Linija” može se poslušati na bendovskom soundcloud kanalu i na You Tube stranici.